
Academie tien

Aula Academie Tien, fotografie Bertels
Leren met lef
In de visie van de school is zowel persoonlijk als het gemeenschappelijk belang vertegenwoordigd. Dat komt tot uitdrukking in het onderwijs op unitniveau. In het gebouw zijn acht verschillende units waar ongeveer 175 leerlingen per unit leskrijgen van een vast team van docenten. Elke unit is een soort minimaatschappijtje waar mavo, havo en vwo-leerlingen gezamenlijk les krijgen. De school is daarmee echt een afspiegeling van de maatschappij.
Thuis in een school
Door het open karakter van het gebouw voelen alle gebruikers zich sterk met elkaar verbonden, thuis in één school. De units bestaan uit zeven lokalen rondom leerpleinen. De centrale hal, waar alle leerlingen binnenkomen, is ingericht als collectieve werkplek en ontmoetingsruimte.

Opening van de school, fotografie Bertels
Gebaseerd op vertrouwen
Het gloednieuwe schoolgebouw geeft de leerlingen een gevoel van autonomie dat naadloos aansluit bij het onderwijsconcept. Overal zijn werkplekken gecreëerd waar leerlingen zelfstandig kunnen werken. Vertrouwen is het sleutelwoord achter het onderwijsconcept.
Middelbare schoolleerlingen ontwikkelen zich sterk in deze levensfase. Daar moet je ze alle ruimte voor bieden. Vandaar dat er een grote verscheidenheid aan ontmoetingsplekken en werkplekken is gerealiseerd aan de randen van de units. Deze zijn allemaal naar binnen gericht, waardoor een binnenwereld ontstaat als een soort driedimensionaal dorpsplein. Er zijn plekken voor zowel introverte als extraverte leerlingen. Iedereen moet zich in de school thuis voelen.
Verbinding met de buurt
Op het dak van de sporthal, dat voor twee derde ondergronds is geplaatst, is een groot openbaar plein gerealiseerd met een moestuin, een kas en diverse zitjes. Dit plein is zowel beschikbaar voor de leerlingen van Academie Tien als voor de buurt.

Leerplein, fotografie Bertels
“Vertrouwen dat de leerlingen hun eigen weg kunnen vinden in de school en dat ze zich kunnen ontwikkelen binnen de schoolmuren. Dat hebben we vertaald naar een fysieke omgeving die ruimte biedt aan die ontwikkeling.”
Erik Wiersema, architect van het gebouw

Kunstenaar Elisabet Stienstra heeft zeven kunstwerken gemaakt van jonge mensen die thema’s als zoeken, kennis en groei weerspiegelen.
Ga je mee een heerlijk brood halen?

Ga je mee een heerlijk brood halen?
