Berlijnplein

Sharing Saturday RAUM, fotografie Neeltje Klein

Kunstprojecten in en met de wijk

Midden in Leidsche Rijn Centrum ligt het Berlijnplein: geen doorsnee cultuurplek, maar een broedplaats voor ideeën, experimenten en ontmoeting. Wat ooit begon als een ambitieus plan voor een grote schouwburg – zelfs groter dan die in het centrum van Utrecht – kreeg door de economische crisis van 2010 een heel andere wending. 

De toekomst van de stad
In plaats van één groot gebouw kwam er ruimte voor iets veel dynamischers: een plek waar cultuur ontstaat samen met de wijk. Want op Berlijnplein draait alles om de toekomst van de stad. Hoe leven, werken en ontmoeten we elkaar in een steeds veranderende stad? Die vraag wordt hier beantwoord met kunstprojecten die ontstaan in samenwerking met bewoners, makers en denkers. De gebouwen op het plein zijn flexibele ruimtes waar zowel vaste instellingen als spontane initiatieven een plek kunnen vinden. Wat vandaag een dansvoorstelling is, kan morgen een buurtexpo of makerslab zijn. Zo blijft Berlijnplein altijd in beweging – net als de wijk zelf.

Openingsfestival 2025, fotografie Jelmer de Haas

Het begon met een 7 meter diepe kuil
Wat in 2016 nog een zeven meter diepe kuil was, is nu een diverse culturele ontmoetingsplek geworden die doorgroeit tot een levendig cultuurcluster in nieuw gerealiseerde, circulaire gebouwen in 2028. En dat is precies het idee: cultuur die groeit met Leidsche Rijn, en niet alleen voor de wijk, maar voor heel Utrecht en ver daarbuiten. Een stad in het klein, waar kunst en toekomst elkaar ontmoeten.

Ontdekken en beleven
Op het Berlijnplein kan je ronddwalen, elkaar ontmoeten aan één van de picknicktafels of (kunst)installaties, swingen op de schommels, genieten van het uitzicht vanaf een van de super size stoelen of iets lekkers eten of drinken bij het wijkrestaurant. Je kan deelnemen aan, of je mee laten nemen in, de wereld van kunst, cultuur en innovaties.
RAUM was de eerste pleingenoot en vestigde zich in 2017 op het plein. Inmiddels zijn er 21 pleingenoten en dat aantal groeit nog! Door het jaar heen worden er veel programma’s en evenementen georganiseerd. Dat gebeurt altijd samen met bewoners, kunstenaars, ontwerpers en organisaties.

De toekomst
Het toekomstige cultuurcluster bestaat uit 4 delen met verschillende gebouwen die afwisselen in hoogte en diepte. Er komen presentatie­ruimtes, oefenruimtes en werkruimtes voor cultuur en kunst, zoals dans, toneel en muziek.

 

 

 

Impressie Voorlopig ontwerp 2023

“Op het Berlijnplein gebeurt iets bijzonders: een plek waar kunst verrast, mensen verbindt en de toekomst wordt gemaakt – samen met bewoners en makers.”
Eva Oosters, Wethouder Cultuur

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst, fotografie RAUM

Camping op Berlijnplein, fotografie RAUM

Ga je mee een heerlijk brood halen?