Boer Goes

Plattelandswinkel en fruitteelt

Begin 20e eeuw was Gert Goes arbeider en melkboer in Utrecht. Op een gegeven moment wilde hij voor zichzelf beginnen en kocht in De Meern aan de Groenedijk 6 een hectare land.  Dit was de start van het bedrijf. Hij bouwde er een huis en een schuur  op waar hij wat varkens en koeien had. Achter  de schuren was het land waar voornamelijk groenten en aardbeien geteeld werden. Al doende werd er meer grond bij gekocht en overgegaan op de teelt van alleen fruit.

Een paar jaar na de oorlog werd er een start gemaakt met het moderniseren van de boomgaarden. De meeste bomen waren hoogstambomen, welke op een afstand stonden van  10×10 meter. Dat waren dus maar honderd bomen op een hectare. Eind 1957 was op deze manier 20 ha hoogstam verdwenen en in gepoot met moderne rassen op een  kortere afstand van elkaar. Deze manier van werken was toen zeer modern en diende als voorbeeld voor andere bedrijven. Begin jaren ’80 werd het bedrijf overgenomen door de zonen van Arie en Henk en werd het opgesplitst zodat iedere neef een eigen bedrijf had.

De fruitteelt veranderde nog steeds, de boomaanplanten werden steeds intensiever tot wel een plantafstand van 1×3.25 meter, dit zijn 3300 bomen per hectare. Ook  werd meer gemechaniseerd door bijvoorbeeld een sorteermachine. Gebeurde het plukken in kistjes  met een inhoud van 20 kg, nu worden de appels en peren geplukt in kisten van 300 kg  die op een pluktreintje door de boomgaard worden gereden. 

Eind jaren ’90 kwam de Vinex wijk Leidsche Rijn steeds verder oprukken. Het bedrijf moest grond inleveren voor woningbouw. Omdat er zoveel mensen kwamen wonen werd gestart met een huisverkoop van groente en fruit.  Na 10 jaar onzekerheid over de toekomst is na veel overleg met de gemeente Utrecht  een definitieve plek in het Leidsche Rijn Park gevonden. Het bedrijf blijft  gevestigd aan de Groenedijk waar het al meer dan 100 jaar zit. Nu heeft Boer Goes daar nog een kleine stukje fruitteelt met appels, peren, kersen en pruimen. In de plattelandswinkel verkopen ze eigen producten maar ook ondermeer groente, fruit, brood, zuivel en kaas uit de omgeving.

De meer grootschalige fruitteelttak van het bedrijf heeft nu boomgaarden in Harmelen en Montfoort. Hier telen ze appels en peren voor onder andere de eigen winkel.

Zonder fruitteler geen appels, dus legt het fruitbedrijf Goes zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Daarnaast telen we aardbeien in de kas, wat kersen en pruimen.

tegenover Groenedijk 8
3454 PA  De Meern

Ga je mee fruit halen bij Boer Goes