De oogst van utrecht

in leidsche rijn

De tweede editie van een culinair feest was dit jaar op 24 september in Steede Hoge Woerd bij Utrecht Natuurlijk. Leidsche Rijn laat met dit oogstfeest zien dat het niet alleen de groene stadstuin van Utrecht is maar van oudsher ook de moestuin van de stad is. Proeven en kennismaken met lokale voedselproducenten die het stadsdeel rijk is. Aanschuiven bij buurtgenoten en genieten van streekproducten en delicatessen. Het succes van de eerste editie in 2022 is de opmaat voor een jaarlijks terugkerend evenement.

De tweede editie van De Oogst van Utrecht in Leidsche Rijn was, net als vorig jaar, een groot succes. Dit jaar werd het culinaire evenement gehouden bij stadsboerderij Steede Hoge Woerd samen met het Oogsfeest van Utrecht Natuurlijk. Tussen de 3 en 3,5 duizend mensen hebben genoten van de lokale ondernemers die hun eigen unieke produkten lieten proeven aan de bezoekers.

Van Bakkerij Amadeus tot de imkers uit het Máximapark. Van Restaurant Venster tot het collectief de Oogst dat in Woerden een winkel heeft met produkten van vele lokale boeren. Maar ook ’t Kaasmeisje was er en uiteraard Brouwerij Maximus die als lokale parel nooit mag ontbreken. Maar ook Boer Peter, min 12 ijs en Notenbar zijn ondernemers met een groot hart voor hun produkten die er bij horen te zijn.

Als je het jammer vindt dat je niet geweest bent, kijk dan vooral niet de aftermovie die hiernaast staat. Stiekem raden we je het aan wel te doen zodat je weet wat je volgend jaar te wachten staat. Wij zijn al in voorbereiding voor een derde editie.

Tot die tijd kun je uiteraard de Oogstroute wandelen of fietsen en gedurende het hele jaar de producenten bezoeken en al het lekkers kopen dat op de Oogst te zien was (en veel meer).

Onze ambitie is om veel meer lokale voedselproducenten enthousiast te maken voor dit evenement. Weet jij een ondernemer met een uniek produkt en verhaal, geef het ons door: info@ontdek-leidscherijn.nl

Nieuwsgierig naar beeldmateriaal van de editie van 2023? Klik dan snel hier om een selectie van de foto’s te zien die gemaakt zijn. Download ze voor eigen gebruik en vraag om toestemming als je de foto’s ergens anders voor wilt gebruiken. dan kunnen wij met de mensen die op de foto staan in overleg of dat mag.

Het succes van de Oogst van Utrecht in Leidsche Rijn krijgt in 2023 een vervolg en wel op zondag 24 september in de tuinen van Castellum Hoge Woerd. De voorbereiding is in volle gang en zet het vast in je agenda.

Koop eten bij een van de 25 kraampjes van lokale producenten. Stel zelf je diner samen en schuif aan bij medebewoners. Deel jouw verhaal en luister naar het verhaal van de ander. Geef je favoriete chanson door aan de troubadour die hem speciaal voor jou (en voor de anderen) speelt.

Leer de lokale producenten kennen

Er zijn heel veel bedrijven die zelf voedsel produceren in Leidsche Rijn. Ken je Bakkerij Amadeus al in de Metaal Kathedraal? Een operazanger die Leidsche Rijners kennis laat maken met de traditie van Franse bakkers en overheerlijk brood bakt. Klik hier voor de deelnemers van de Oogst.

Culiroutes

Routes zijn in de maak zodat je lokale producenten het hele jaar door kunt bezoeken en kennis kunt maken met hun verhalen en producten. Routes die je kunt fietsen of wandelen. Sowieso routes waar nog veel meer te ontdekken valt.

De oogstkrant van Leidsche Rijn

Lees de oogstkrant en ontdek de geuren en kleuren van Leidsche Rijn tijdens de oogst. Overal in Leidsche Rijn zijn plekken waar het voedsel voor je neus groeit en bloeit. Soms vrij te plukken en anders op het erf van een lokale producent. Lees over de lokale parels en hun passie en ambacht.

Kom proeven, kom ontmoeten

24 september zullen lokale voedselproducenten hun eten presenteren. Van veganistisch eten tot een biologische biefstuk. Van hemelse chocolade tot juicy kersen. Verhalen achter de producenten zijn gedeeld met wat Leidsche Rijn nog meer te bieden heeft.

Nieuwsgierig

Je zal verbaasd zijn hoeveel bevlogen lokale producenten er zijn in Leidsche Rijn. Niet alleen vandaag laten we ze zien bij de Oogst van Leidsche Rijn. Het hele jaar door kun je ze opzoeken en vinden via de routes die we maken.

Een troubadour voor jou!

Tijdens het evenement is Peer jouw persoonlijke troubadour. Op verzoek speelt hij speciaal voor jou een liedje. En als je het niet weet dan heeft Peer sowieso een mooi liedje voor jou in zijn hoofd.

Verpakkingsloos

Niet alleen is er aandacht voor lokaal geproduceerd voedsel, bij supermarkt Loos kun je je spullen meenemen in je eigen opbergbakjes. Beter voor het milieu en je portemonnee.

Ontdek het groen ten westen van de stad

Fiets je over de Gele brug of Dafne schippersbrug het centrum uit dan rijd je de moestuin van Utrecht binnen. Overal in Leidsche Rijn vind je lokale voedselproducenten waar eerlijk eten te koop is.

Plekken met een verhaal

Van oudsher is het gebied ten westen van Utrecht al de moestuin van de stad. Zelfs ver voordat Utrecht stadsrechten kreeg. Op de foto zijn de kassen te zien die in de vorige eeuw volop te zien waren.

Van crêpes tot hamburgers, van ’t Koffiejochie tot -12 ijs. Alle leeftijden komen aan bod. Live cooking vanuit diverse culturen en proeverijen staan voor de komende editie op het programma.

Fiets, wandel en ontdek de geuren van Leidsche Rijn tijdens de oogst  
Overal in Leidsche Rijn zijn plekken waar het voedsel voor je neus groeit en bloeit. Soms vrij te plukken en soms op het erf van een lokale producent. De vruchtbare grond van Leidsche Rijn zorgt ervoor. Koop lokaal en maak kennis van de ambacht die veelal gepaard gaat met de nieuwste technologie.