De oogstroute van Leidsche Rijn

Fiets- wandelroute
oogstroute van leidsche rijn

 

De oogst van Utrecht in Leidsche rijn

Leidsche Rijn is niet alleen de groene stadstuin van Utrecht maar van oudsher ook de moestuin van de stad. Kom proeven en kennismaken met de vele lokale voedselproducenten en geniet van de streekproducten.Overal in Leidsche Rijn zijn plekken waar het voedsel voor je neus groeit en bloeit. Soms vrij te plukken en soms op het erf van een lokale producent. De vruchtbare grond van Leidsche Rijn zorgt ervoor. Koop lokaal en maak kennis van de ambacht die veelal gepaard gaat met de nieuwste technologie. Lokale parels die het ontdekken meer dan waard zijn.

Lees hier de verhalen van de lokale producenten en hun streekproducten.

Fiets, wandel en ontdek de geuren van Leidsche Rijn tijdens de oogst. www.routesinutrecht.nl/oogstroute-van-leidsche-rijn


Plattelandswinkel Goes

Zonder fruitteler geen appels, dus legt het fruitbedrijf Goes zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Omdat verse fruit en groente nu eenmaal het lekkerst en gezondst zijn, verkopen ze de producten in de plattelandswinkel – gelegen op eigen terrein aan de Groenedijk. Het bedrijf mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. De broers Henk en Frans Goes runnen het bedrijf, samen met de zoon van Henk, André Goes. Met de hulp van broers, zussen, nichtjes, neefjes kent het bedrijf meer dan 3 gezichten Goes. De plattelandswinkel verkoopt onder andere de geitenkassjes van Geben & Vivian.

Tegenover Groenedijk 8, 3454 PA  De Meern
www.plattelandswinkelgoes.nl

 

Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is het podium, ontmoetingsplek en de werkplaats voor kunst die zich midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar onze samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie; we bouwen aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium.

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.metaalkathedraal.nl

Min 12 ijsfiets

Met deze koude tongstreling kom ik op afroep naar je toe. Want de traditionele ijscoman en zijn trouwe driewieler mogen niet uit de 21e eeuw verdwijnen. Daarom zet ik zelf de ijscommannenmuts op, en pedaleer mijn fraaie ijscokar door de Domstad. Als ode aan een prachtig ambacht. Met in het vooronder ijs van MIN12 uit Friesland, gemaakt van biologische ingrediënten. In het cookies ijs proef je echte American Cookies, de bosvruchten in het yoghurt-bosvruchten ijs, zijn vers geplukt, de groene noten in ons pistache ijs komen uit Sicilië en Madagaskar levert ons de lekkerste vanillestokjes voor vanille ijs. En zo heb ik nog meer smaken, al herbergt mijn klassieke wagen er nooit meer dan vier tegelijk om keuzestress te voorkomen. Zodat jij en je kinderen, collega’s, vrienden of zakenrelaties onbekommerd kunnen genieten van iets wat vroeger heel gewoon en tegelijk heel bijzonder was.

mail@michelvandenboogaard.com
www.michelvandenboogaard.com

Maximoes

Maximoes (sinds 2016) is biologische appelmoes, gemaakt van appels uit het Utrechtse Máximapark. Van oorsprong hadden lokale fruittelers daar hun boomgaarden. Maximoes wil mensen laten genieten van eerlijk, lokaal lekkers. Maar ook stimuleren ideeën en dromen waar te maken en gewoon iets te doen wat je leuk of mooi vindt.

www.maximoesappelmoes.org

Vers ijs uit eigen keuken

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken. Wat het ijs bijzonder (lekker) maakt, is de combinatie van echte smaken en een uitgebalanceerde basis. Niet te zoet en niet te vet. Wel romig maar niet zwaar! En je moet echt de ingredienten proeven. Hazelnoten uit Piemonte, Alphonso Mango’s uit India, Ciaculli citroenen uit Sicilie. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen.

De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten! Iedere dag geopend van 13.00 tot 22.00 uur.

Meerndijk 6, 3454 HR Utrecht
www.zomersijs.nl

Buiten bij de sluis

We zijn een foodbar waar eten en drinken hand in hand gaan. Sleutelwoorden zijn kwaliteit, genieten en geen pretenties. Geen ingewikkelde gerechten: we gaan voor puur, eenvoud, gruwelijk lekker en verrassend. Streven is om met zoveel mogelijk producten uit Nederland (en het liefst nog uit de provincie Utrecht) te werken. Het stikt van de mooie producten van eigen bodem, waar we dol op zijn, die we graag willen promoten en gebruiken in onze gerechten.
Duurzaam ook in de bereiding van eten! We koken op wat we zelf aan stroom genereren via zonnepanelen! Ook koken we met de seizoenen mee, zodat we de gerechten kunnen maken van producten die op dat moment het dichts bij huis worden gekweekt.

Oude Vleutenseweg 2, 3541 BE Utrecht
www.buitenbijdesluis.nl

Hoeve Wielrevelt

Hoeve Wielrevelt is van een traditioneel melkveebedrijf omgetoverd tot een eigentijds erf met gasterij, cadeauwinkelmoestuin en speelbomen. Aan de rand van Haarzuilens staat Hoeve Wielrevelt. Het gebied is een onderdeel van Landgoed Haarzuilens van Natuurmonumenten. Hoeve Wielrevelt is een activiteitenboerderij waar van alles is te beleven. Alles op de Hoeve draait om het evenwicht tussen natuur, landschap, landbouw en voedsel. Je kan genieten van een lekker bakje koffie met gebak, broodjes en salades met een drankje en biologische hapjes. Er zijn ook workshops te volgen. De hoeve biedt daarnaast dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij helpen mee met het onderhoud van het erf en moestuin.

Thematerweg 10, 3455 SM Vleuten
www.hoevewielrevelt.nl

Kaasboerderij Doruvael

In Montfoort, een karakteristiek stadje gelegen in het Groene hart, vind je Doruvael. In het unieke familiebedrijf combineren ze kaas- en zorgboerderij Doruvael met in de zomermaanden een theetuin. En de boerderijwinkel ’t Kaasmeisje, dat ook in Oudewater een vestiging heeft. Met grote dosis nieuwsgierigheid, uitvindersgeest en vooral ambachtelijk vakmanschap heeft deze familie een heerlijk zachte roodbacterie kaasje ontwikkeld: Le Petit Doruvael. Verder dragen zij het milieu, de natuur en het landschap een warm hart toe. In de zomermaanden is er een gezellige theetuin die door de deelnemers van zorgboerderij wordt gerund.

Blokland 95, 3417 MR Montfoort

www.doruvael.nl

Bij Vivian en gerben

Gerben en Vivian hebben elkaar ontmoet in het programma Boer zoekt vrouw. In Frankrijk hebben ze op een boerderij geitenkaas leren maken en thuis verder door ontwikkeld. Gerben staat iedere dag met liefde op om voor zijn geiten te zorgen. Hij probeert steeds meer natuur inclusief te boeren door samen te werken met Staatsbosbeheer en zoveel mogelijk circulair te werken door de mest van de geiten op het land uit te rijden waar hij ook zijn voerwinning doet.

De heerlijke geitenkaasjes kan je kopen bij Plattelandswinkel Boer Goes.

Tegenover Groenedijk 8, 3454 PA De Meern

www.bijgerbenenvivian.nl

Bakkerij Amadeus

Bakkerij Amadeus is gevestigd in het prachtige oude pand Metaal Kathedraal. Hier vind je een karakteristieke bakkerij zoals je die alleen in Frankrijk of Italië aantreft. Een bakkerij waar je elke dag dat unieke aromatische (stok)brood haalt. Mijn ideaal is bijvoorbeeld Poilâne in Parijs. Het brood wordt gemaakt op basis van zuurdesem en bestaat louter uit hoogwaardige grondstoffen: meel, water en zout. Het brood rijst, rustig in de tijd. Het desem fermenteert, gestaag in de tijd. Alles is handwerk in de bakkerij, geen gestroomlijnde processen of verbeteraars. Daarmee onderscheidt Amadeus zich.

Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht
www.bakkerijamadeus.nl

Kasvio

Kasvio — Fins voor herbarium — is een veganistisch, niet formeel, fine dining restaurant dat zorgvuldig gecomponeerde gerechten serveert die van uitgelezen biologische ingrediënten worden gemaakt. Voor ons gaat het verder dan simpelweg niet-veganistische texturen en smaken namaken. Het is onze missie om de relatie van de mens met eten te heroverwegen, heruitvinden en hervormen op basis van onze culinaire herinneringen maar dan getransformeerd tot iets geheel nieuws.

Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht 
www.kasvio.nl

Geertjeshoeve

Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleefbaar voor jong en oud. Onze boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard. Een beleefboerderij en een dependance van het succesvolle boerderij ’t Geertje gelegen in Zoeterwoude waar al sinds 1982 stad met platteland wordt verbonden. De verschillende dieren, kaasmakerij, boerderijwinkel en restaurant ‘de lage hoeve’ met heerlijk terras, maakt een bezoekje aan de boerderij zeker de moeite waard.

Thematerweg 5 3455 SM Haarzuilens – Utrecht
www.geertjeshoeve.nl

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd aan de rand van het Maximapark en midden in Leidsche Rijn. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd, en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Loop tussen de dieren in de weiden, help met pony’s borstelen of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de boomgaard. Beklim daar eens de herbouwde Romeinse Wachttoren en bewonder de bloesem of de fruitoogst in deze mooie boomgaard van boven af!

Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern
www.utrechtnatuurlijk.nl/steede-hoge-woerd

Haarse Gaard

In het assortiment van deze winkel proef je ‘de smaak van het platteland’. Denk aan heerlijk fruit uit eigen boomgaard als appels en peren, pruimen en bramen.

Fruitteeltbedrijf van Rossum is een echt familiebedrijf. Toon van Rossum bouwde meer dan 70 jaar geleden zijn karakteristieke huis en bijbehorende schuur, en begon hier zijn boomgaard. Zijn zoon Nico zette samen met zijn vrouw Janny het bedrijf voort; Nico de boomgaard en Janny de winkel. De derde generatie; Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf. Plattelandswinkel De Haarse Gaard, die hij samen met zijn vriendin Paulien Okkerman runt. Plattelandswinkel De Haarse Gaard heeft een assortiment met vers fruit en groente, streekproducten, cadeaupakketten en fruitmanden.

Thematerweg 8, 3455 SN Utrecht
www.dehaarsegaard.nl

Boer Peter

Smakelijk en ambachtelijk vlees rechtstreeks van de boer. Met veel passie werkt Peter van Rossum alle seizoenen in zijn vertrouwde omgeving rondom het dorp ‘de Haar’ om zo lokaal en natuurlijk mogelijk te produceren. Zo winnen ze gras van eigen land en het landgoed Haarzuilens in samenwerking met Natuurmonumenten als rantsoen voor de koeien. De  ‘dubbel doel koe’ past het best bij zijn bedrijfsvoering. De natuurlijke manier van melk produceren uit gras biedt de koe de mogelijkheid in de loop der jaren reserves op te bouwen om zo ook nog een lekker stukje vlees te geven.

Thematerweg 6, 3455 SN Utrecht

www.boerpeter.com

 

Wijkrestaurant Venster

Op het Berlijnplein vindt je wijkrestaurant Venster. Venster, restaurant, buurtkantine, wijkrestaurant of iets ertussenin. Venster laat zich niet vangen onder noemer en dat is precies de bedoeling van eigenaar Daniel Lansbergen. De menukaart wisselt regelmatig en de gerechten zijn creaties uit alle keukens. Kijk niet gek op als hij pannenkoeken, BBQ, pizza, rivierkreeft of een bring-your-own-badje-evenement gepland heeft staan.

Berlijnplein 520, 3541 CN Utrecht
www.vensterutrecht.nl

Brouwerij Maximus

Kleine moderne brouwerij van ambachtelijk bier, met proeverijen en een café met streekproducten.

Maximus is een onafhankelijke brouwerij opgericht in 2011 en stevig geworteld in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De brouwerij staat voor puur, doordrinkbaar en kwalitatief hoogstaand bier. Maximus wil een maatschappelijk verantwoorde, ‘groene’ brouwerij zijn, waarbij ‘samen’ het sleutelwoord is. Om bieren te brouwen, in het werken met lokale ondernemers en om via het proeflokaal mensen uit de buurt samen te brengen en te verbinden. Het gezellige proeflokaal van Maximus ligt naast een appelboomgaard en heeft een zonnig terras. Daarnaast is er een pure kaart voor lunch en diner, met ingrediënten van lokale partners en een winkel voor de diverse bieren en voor cadeaus. Van de bostel, een restproduct van het brouwen, gaat een deel naar lokale boeren als paardenvoer en een deel naar de Utrechtse bakkerij Bond & Smolders voor hun heerlijke en gezonde bostelbrood.

Pratumplaats 2 A, 3454 NA Utrecht
www.brouwerijmaximus.nl/

 

Moestuin de Haar

Op deze historische grond van 1.5 hectare worden op milieuvriendelijke wijze verschillende groenten, kruiden, kleinfruit en een prachtige bloemenzee geteeld. Kom oogsten of pluk prachtige bloemen in de pluktuin.

Net buiten Haarzuilens tegen Kasteel de Haar aan ligt Moestuin de Haar: een zelfoogsttuin op de oude productiegronden van het kasteel. Twee tuinders verbouwen samen met een grote groep vrijwilligers en stagiaires meer dan 50 soorten groenten voor ruim 200 gezinnen uit de buurt. Deze oogstdeelnemers komen elke week zelf naar de tuin om de groenten te oogsten. Er wordt geteeld vanuit de principes van de biologische landbouw. Er is ook een bloemenpluktuin waar in het seizoen prachtige boeketten te plukken zijn. Door de grote diversiteit aan groenten en bloemen is het een prachtige plek, die ook voor voorbijgangers te bezoeken is.

Eikstraat 14, 3455 SJ Utrecht

www.moestuindehaar.nl

 

Proeftuin van Linschoten

De oude perenboomgaard op landgoed Linschoten is omgetoverd tot een biodivers en eetbaar landschap met een tuinderij: De Proeftuin van Linschoten. Hier telen ze kleinschalig en met respect voor de natuur. In deze oude perenboomgaard, gerund door vier gedreven vrouwen, wordt kleinschalig en biologisch geteeld. Het doel? Een gezellige community creëren en mens, natuur en landbouw verbinden. De tuin biedt rust en een variatie aan seizoen groenten, (klein) fruit, kruiden en bloemen. In De Proeftuin kun je wandelen, koffie drinken en elkaar ontmoeten in een glazen kas. De tuinders vormen samen met vrijwilligers, vrienden en oogstleden een bijzondere ‘community’, waarin iedere voorbijganger of geïnteresseerde van harte welkom is en met open armen wordt ontvangen. 

Noord Linschoterdijk (hoek, Haardijk, Linschoten)

www.proeftuinvanlinschoten.nl

 

Oogstshop Woerden

De Oogst winkel brengt alle mooie producten samen die van de weilanden, landgoederen en voedselbossen afkomen.

Bij Oogst vind je wisselend assortiment aan seizoensgroenten en een basis assortiment van ambachtelijke producten, zoals kaas, eieren, melk, yoghurt, vla, ijs en ingevroren vlees. Ook hebben ze het lekkerste brood, bier, wijn, thee, honing en jam van lokale makers in de shop! “In de winkel helpen we met recepten, zodat het koken met mooie seizoensproducten makkelijker en leuker wordt!”

Rijnstraat 16, 3441 BT Woerden

www.oogst.shop/winkels/woerden

 

Loos

Bij LOOS vul je je eigen potjes, bakjes en zakjes. Zo komen er geen onnodige verpakkingen aan te pas, die je weer weg moet gooien. Bij 100 vaste klanten scheelt dat als snel zo’n 73.000 verpakkingen per jaar die niet weggegooid hoeven te worden. Dat levert impact! Samen gaan we Loos.

LOOS is jouw nieuwe verpakkingsloze winkel. Hier kan je boodschappen halen zonder nutteloze verpakkingen mee te moeten nemen. Want waarom gebruiken supermarkten in deze tijd nog zoveel (plastic) verpakkingen? Bij LOOS kies jij zelf hoe je jouw producten mee wilt nemen. Heb je een leeg potje, een bakje of doe je het liever in een zakje? Het kan allemaal!

We rijden rond in Utrecht met de Silo, een gigantische omgebouwde fiets met 54 verschillende dispensers en schepbakken. Deze zijn gevuld met de lekkerste producten. We rijden vaste routes en hebben daarnaast ook een pop-up winkel. Spoor al je buren aan om samen met jou de verpakkingsloze boodschappen te halen en zo besparen we met zijn allen een heleboel afval!

Europalaan 2 3526 KS Utrecht

www.loosutrecht.nl

 

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee langs de oogst van Leidsche Rijn fietsen