De oogstroute van Leidsche Rijn

Fiets- wandelroute
oogstroute van leidsche rijn

 

De oogst van Utrecht in Leidsche rijn

Leidsche Rijn is niet alleen de groene stadstuin van Utrecht maar van oudsher ook de moestuin van de stad. Kom proeven en kennismaken met de vele lokale voedselproducenten en geniet van de streekproducten.

Fiets, wandel en ontdek de geuren van Leidsche Rijn tijdens de oogst.  
Overal in Leidsche Rijn zijn plekken waar het voedsel voor je neus groeit en bloeit. Soms vrij te plukken en soms op het erf van een lokale producent. De vruchtbare grond van Leidsche Rijn zorgt ervoor. Koop lokaal en maak kennis van de ambacht die veelal gepaard gaat met de nieuwste technologie. Lokale parels die het ontdekken meer dan waard zijn.

Lees hier de verhalen van de lokale producenten en hun streekproducten.


Plattelandswinkel Goes

Zonder fruitteler geen appels, dus legt het fruitbedrijf Goes zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Omdat verse fruit en groente nu eenmaal het lekkerst en gezondst zijn, verkopen ze de producten in de plattelandswinkel – gelegen op eigen terrein aan de Groenedijk. Het bedrijf mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. De broers Henk en Frans Goes runnen het bedrijf, samen met de zoon van Henk, André Goes. Met de hulp van broers, zussen, nichtjes, neefjes kent het bedrijf meer dan 3 gezichten Goes.

Tegenover Groenedijk 8, 3454 PA  De Meern
www.plattelandswinkelgoes.nl

Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is het podium, ontmoetingsplek en de werkplaats voor kunst die zich midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar onze samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie; we bouwen aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium.

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.metaalkathedraal.nl

Min 12 ijsfiets

Met deze koude tongstreling kom ik op afroep naar je toe. Want de traditionele ijscoman en zijn trouwe driewieler mogen niet uit de 21e eeuw verdwijnen. Daarom zet ik zelf de ijscommannenmuts op, en pedaleer mijn fraaie ijscokar door de Domstad. Als ode aan een prachtig ambacht. Met in het vooronder ijs van MIN12 uit Friesland, gemaakt van biologische ingrediënten. In het cookies ijs proef je echte American Cookies, de bosvruchten in het yoghurt-bosvruchten ijs, zijn vers geplukt, de groene noten in ons pistache ijs komen uit Sicilië en Madagaskar levert ons de lekkerste vanillestokjes voor vanille ijs. En zo heb ik nog meer smaken, al herbergt mijn klassieke wagen er nooit meer dan vier tegelijk om keuzestress te voorkomen. Zodat jij en je kinderen, collega’s, vrienden of zakenrelaties onbekommerd kunnen genieten van iets wat vroeger heel gewoon en tegelijk heel bijzonder was.

mail@michelvandenboogaard.com
www.michelvandenboogaard.com

Maximoes

Maximoes (sinds 2016) is biologische appelmoes, gemaakt van appels uit het Utrechtse Máximapark. Van oorsprong hadden lokale fruittelers daar hun boomgaarden. Maximoes wil mensen laten genieten van eerlijk, lokaal lekkers. Maar ook stimuleren ideeën en dromen waar te maken en gewoon iets te doen wat je leuk of mooi vindt.

maximoesappelmoes.org

Vers ijs uit eigen keuken

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken. Wat het ijs bijzonder (lekker) maakt, is de combinatie van echte smaken en een uitgebalanceerde basis. Niet te zoet en niet te vet. Wel romig maar niet zwaar! En je moet echt de ingredienten proeven. Hazelnoten uit Piemonte, Alphonso Mango’s uit India, Ciaculli citroenen uit Sicilie. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen.

De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten! Iedere dag geopend van 13.00 tot 22.00 uur.

Meerndijk 6, 3454 HR Utrecht
zomersijs.nl

Buiten bij de sluis

We zijn een foodbar waar eten en drinken hand in hand gaan. Sleutelwoorden zijn kwaliteit, genieten en geen pretenties. Geen ingewikkelde gerechten: we gaan voor puur, eenvoud, gruwelijk lekker en verrassend. Streven is om met zoveel mogelijk producten uit Nederland (en het liefst nog uit de provincie Utrecht) te werken. Het stikt van de mooie producten van eigen bodem, waar we dol op zijn, die we graag willen promoten en gebruiken in onze gerechten.
Duurzaam ook in de bereiding van eten! We koken op wat we zelf aan stroom genereren via zonnepanelen! Ook koken we met de seizoenen mee, zodat we de gerechten kunnen maken van producten die op dat moment het dichts bij huis worden gekweekt.

Oude Vleutenseweg 2, 3541 BE Utrecht
www.buitenbijdesluis.nl

Bakkerij Amadeus

Bakkerij Amadeus is gevestigd in het prachtige oude pand Metaal Kathedraal. Hier vind je een karakteristieke bakkerij zoals je die alleen in Frankrijk of Italië aantreft. Een bakkerij waar je elke dag dat unieke aromatische (stok)brood haalt. Mijn ideaal is bijvoorbeeld Poilâne in Parijs. Het brood wordt gemaakt op basis van zuurdesem en bestaat louter uit hoogwaardige grondstoffen: meel, water en zout. Het brood rijst, rustig in de tijd. Het desem fermenteert, gestaag in de tijd. Alles is handwerk in de bakkerij, geen gestroomlijnde processen of verbeteraars. Daarmee onderscheidt Amadeus zich.

Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht
www.bakkerijamadeus.nl

Kasvio

Kasvio — Fins voor herbarium — is een veganistisch, niet formeel, fine dining restaurant dat zorgvuldig gecomponeerde gerechten serveert die van uitgelezen biologische ingrediënten worden gemaakt. Voor ons gaat het verder dan simpelweg niet-veganistische texturen en smaken namaken. Het is onze missie om de relatie van de mens met eten te heroverwegen, heruitvinden en hervormen op basis van onze culinaire herinneringen maar dan getransformeerd tot iets geheel nieuws.

Rijksstraatweg 20, 3545 NA Utrecht 
www.kasvio.nl

Geertjeshoeve

Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleefbaar voor jong en oud. Onze boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard. Een beleefboerderij en een dependance van het succesvolle boerderij ’t Geertje gelegen in Zoeterwoude waar al sinds 1982 stad met platteland wordt verbonden. De verschillende dieren, kaasmakerij, boerderijwinkel en restaurant ‘de lage hoeve’ met heerlijk terras, maakt een bezoekje aan de boerderij zeker de moeite waard.

Thematerweg 5 3455 SM Haarzuilens – Utrecht
geertjeshoeve.nl

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd aan de rand van het Maximapark en midden in Leidsche Rijn. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd, en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Loop tussen de dieren in de weiden, help met pony’s borstelen of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de boomgaard. Beklim daar eens de herbouwde Romeinse Wachttoren en bewonder de bloesem of de fruitoogst in deze mooie boomgaard van boven af!

Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern
www.utrechtnatuurlijk.nl/steede-hoge-woerd

Haarse Gaard

Fruitteeltbedrijf Van Rossum is een echt familiebedrijf met een lange geschiedenis aan de Thematerweg 8 te Haarzuilens. Ca. 70 jaar geleden bouwde Toon van Rossum er zijn karakteristieke huis en bijbehorende schuur en begon er zijn boomgaard. Ongeveer 20 jaar later begon hij vanuit die schuur met de verkoop van zijn fruit en aardappels aan consumenten. Zijn zoon Nico zette samen met zijn vrouw Janny het bedrijf voort; Nico de boomgaard en Janny de winkel. Sinds een aantal jaar is hun zoon Tony ingestapt in de maatschap en zo bouwt de derde generatie Van Rossum, letterlijk en figuurlijk, aan de toekomst. Tony bouwde een nieuwe winkel op het erf, Plattelandswinkel De Haarse Gaard, die hij samen met zijn vriendin Paulien Okkerman runt. Deze nieuwe boerderijwinkel is geopend sinds 1 mei 2014, de geboortedag van Toon van Rossum.

Thematerweg 8, 3455 SN Utrecht
www.dehaarsegaard.nl

Boer Peter

Smakelijk en ambachtelijk vlees rechtstreeks van de boer. Met veel passie werkt Peter van Rossum alle seizoenen in zijn vertrouwde omgeving rondom het dorp ‘de Haar’ om zo lokaal en natuurlijk mogelijk te produceren. Zo winnen ze gras van eigen land en het landgoed Haarzuilens in samenwerking met Natuurmonumenten als rantsoen voor de koeien. De  ‘dubbel doel koe’ past het best bij zijn bedrijfsvoering. De natuurlijke manier van melk produceren uit gras biedt de koe de mogelijkheid in de loop der jaren reserves op te bouwen om zo ook nog een lekker stukje vlees te geven. 

Thematerweg 6, 3455 SN Utrecht

www.boerpeter.com

Wijkrestaurant Venster

Op het Berlijnplein vindt je wijkrestaurant Venster. Venster, restaurant, buurtkantine, wijkrestaurant of iets ertussenin. Venster laat zich niet vangen onder noemer en dat is precies de bedoeling van eigenaar Daniel Lansbergen. De menukaart wisselt regelmatig en de gerechten zijn creaties uit alle keukens. Kijk niet gek op als hij pannenkoeken, BBQ, pizza, rivierkreeft of een bring-your-own-badje-evenement gepland heeft staan.

Berlijnplein 520, 3541 CN Utrecht
www.vensterutrecht.nl

Brouwerij Maximus

In haar brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van onze bieren wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist. Dit maakt al onze speciaalbieren tot een puur en echt product. Onze brouwers zorgen in onze professionele brouwerij voor een constante hoge kwaliteit. De koperen ketels waarin wij ons bier brouwen, maar ook de afvulketels en de lagertanks zijn te bewonderen vanuit ons proeflokaal. Onze brouwers werken met veel passie aan onze vaste bieren, seizoensbieren en specials. Overdag zie je ze druk aan het werk. Ze hebben hun sporen verdiend met brouwen en onze bieren hebben verschillende prijzen gewonnen (zie hier onze bieren), maar de brouwers staan niet stil en leren nog elke dag bij. De prachtige installatie hebben we gekocht in Duitsland, bij Brouwerij Hibernia in Gelsenkirchen. Het is een installatie van Brauerei Anlagen Marketing (BAM), die nog origineel op stoom werkt. Van de bostel, een restproduct van het brouwen, gaat een deel naar lokale boeren als paardenvoer en een deel naar de Utrechtse bakkerij Bond & Smolders voor hun heerlijke en gezonde bostelbrood.

 Pratumplaats 2 A, 3454 NA Utrecht
brouwerijmaximus.nl/

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee langs de oogst van Leidsche Rijn fietsen