De Vrijstaat

Bruisende creativiteit

Alleen al de toiletruimtes en de workshopruimte in de oude stal maken een bezoekje aan ​De Vrijstaat de moeite waard, want die zijn gemaakt van afgedankte wijntanks en een bonte verzameling van oude tuindeuren. Het tekent de bruisende creativiteit van deze bijzondere plek. Ooit was de oude boerderij, waarin kunstwerkplaats De Vrijstaat is gevestigd, omgeven door weilanden, maar nu ligt ze ingeklemd tussen de bebouwing van Leidsche Rijn Centrum.

Ook maakt De Vrijstaat gebruik van Het Gebouw; het bijzondere gebouw aan het einde van de Grauwaartsingel, dat bestaat uit twee langwerpige witte blokken die kruislings over elkaar heen liggen. Het is een overblijfsel van het eerste grote kunstproject van Leidsche Rijn; Beyond. Het Gebouw is een ontwerp van ​kunstenaar Stanley Brouwn en uitgevoerd door architect Bertus Mulder en fungeert als expositieruimte van De Vrijstaat.

De Vrijstaat is er voor kinderen en jongeren van 6 tot 26 jaar. Zo is er De Vrijstaat KunstAcademie en De Vrijstaat TheaterAcademie. Legendarisch is de Kunstvakantieweek, waarin kinderen samen met professionele kunstenaars een week lang keihard werken aan een voorstelling of expositie. Ook tal van basisscholen maken gebruik voor de expertise van De Vrijstaat voor hun kunstonderwijs. Je vindt De Vrijstaat aan het Hof van Monaco.

“De Vrijstaat is er voor kinderen en jongeren van 6 tot 26 jaar”

Hof van Monaco 3, 3541 DT Utrecht

Ga je mee kunst maken bij de Vrijstaat?