De zingende toren

Glascarillon

De Zingende Toren staat op het plein bij de CultuurCampus in Vleuterweide. De Toren is een bijzonder beeldend kunstwerk van glaskunstenaar Bernard Heesen. Het is tegelijkertijd een uniek instrument: het enige glascarillon in de wereld, met vier octaven gestemde, glazen klokken en daarnaast 50 niet-gestemde klankschalen. Het klavier is gebouwd door Reinold van Zijl. Heesen was niet meteen enthousiast over het idee van een bronzen carillon in zijn transparante toren. Toen hij in zijn glaswerkplaats het muzikale gepingel van water op glas hoorde, besloot hij: ook het carillon moest van glas worden.

Het klavier zit niet bovenin de toren, maar kan tussen het publiek geplaatst worden: de beiaardier hoeft niet de Toren in. Zo kan het publiek de beiaardier zien spelen, en zijn er mogelijkheden voor samenspel. Met de programmering en met publieksactiviteiten wordt ingespeeld op bijzondere gelegenheden in de wijk zoals het jaarlijkse Campusfestival van Cultuur19 en de viering van de geboortedag van Annie M.G. Schmidt in samenwerking met de Bibliotheek Utrecht. Sinds 2012 is Wim Ruitenbeek vaste bespeler van het glascarillon.

De beiaard speelt soms traditionele beiaardmuziek, maar hij speelt ook graag verzoekjes en hij speelt vaak in op de actualiteit. Op de site van de Toren www.dezingendetoren.nl wordt op regelmatige basis opgeroepen tot het insturen van verzoekjes, en ook kun je daar lezen wanneer de bijzondere en de reguliere bespelingen zijn. Vanzelfsprekend zijn schoolklassen ook welkom bij de Toren, de Toren is immers van iedereen in de wijk. Wie bij de Toren staat, kan in het kader van ‘Tune In- De Nieuwe Stad spreekt’ via een QR-code achter het raam van Burchtpoort nummer 5 het gedicht beluisteren dat Ingmar Heytze schreef over de Toren.

(Fotografie: Victor Nieuwenhuis, Herman Kemperman, Cultuur 19)

“Het enige glascarillon in de wereld, met vier octaven gestemde, glazen klokken en daarnaast 50 niet-gestemde klankschalen.”

Burchtpoort 5, Utrecht

Kom je mee luisteren naar het carillon?