Eerste schetsen van het centrum
Schets van Jo Coenen uit 2004. Hij noemt het zelf ‘stedelijke grammatica’. Coenen verwijst in deze schets naar de openbare ruimtes in midden-Europese steden. Zie je ‘Piazza Navona in Rome’ terug? Dit was zijn inspiratiebron voor het Brusselplein. En ‘Schönbrunn Wien’ prikkelde het idee voor de stadstuin: het plantsoen van Boedapest.
utrechts karakter met mediterrane gezelligheid
Architect en stedenbouwkundige Jo Coenen bracht met een uniek masterplan het centrum tot leven. Leidsche Rijn Centrum is opgebouwd als Midden-Europese stad en ademt dezelfde sfeer. Maar niet zonder knipoog naar ons stadsie: de levendige binnenstad, de singels en de boogjes op de Oude Gracht.
De visie van Coenen is scherp: dit stadsdeel moet een geheel zijn. Geen verzamelbak van leuke dingetjes, maar een samensmelting van levendige straten, boulevards en piazzas. Een wegennetwerk dat van bovenaf zichtbaar is als lekker geordend rasterpatroon.
Leidsche Rijn is ontworpen voor mensen, niet voor auto’s
Ja, en waar zijn eigenlijk alle auto’s? Het centrum is zo rustig dat het opvalt. Met een reden, want Leidsche Rijn Centrum is ontworpen voor mensen. De bevoorrading van de winkels en horeca gebeurt onder de grond en auto’s mogen in de parkeergarage. Blik is hier geen blikvanger.
Karakter zat er stiekem al
Het is lastig om karakter in een nieuwbouwwijk te krijgen. Maar stiekem zat het er al. De boerderijen, kronkelweggetjes, grote én kleine huizen zijn het startpunt van het verhaal en de identiteit van Leidsche Rijn. Verrijkt met kunst, cultuur, horeca, winkels, werken en wonen.
Een stadsdeel bovenop de snelweg: zo ziet dat er op de eerste schets uit.
Leidsche Rijn Centrum is hier nog vol in aanbouw, maar het stratenpatroon is al duidelijk zichtbaar.
Fotografie: We Blend It
Schets van Jo Coenen uit 2016: de eerste ideeën voor het stationsgebied.