En… Actie! 

Ate maakt meesterlijke video’s en bijna altijd met spullen die hij in huis heeft of hergebruikt. In deze strip vertelt hij hoe je video’s kunt maken. Maak zelf (of met je vrienden of familie) een eigen filmpje en post deze op social media #ontdekleidscherijn en tag @ontdek-leidscherijn. Dan plaatsen  wij jouw filmpje op onze site. Onder de leukste inzenders zal juryvoorzitter Ate leuke prijzen verloten.

Zo maak je een video

Je hebt geen dure, grote camera nodig. Je kan net zo goed je telefoon of een action camera gebruiken. Je maakt met een hele dure camera niet automatisch betere films. Een statief waar je de camera of telefoon op kunt zetten is wel heel handig, helemaal als je jezelf gaat filmen.

Zo, dan zijn we klaar om te beginnen. Maar wat gaan we dan filmen? Als je eerst een verhaal gaat bedenken, is het handig om dat op te schrijven. Zoiets noem je een script of scenario, er staat in wat er in je film te zien en te horen is.

Weet je niet hoe je iets goed in beeld kunt brengen? Kijk hoe andere filmmakers dat oplossen. Het lenen van ideeën gebeurt overal en altijd, doe het naar hartenlust, maar wees er altijd eerlijk over.

Als je het verhaal hebt opgeschreven, ga je bekijken wat je daar allemaal voor nodig hebt. Je kunt voor deze spullen terecht in de kasten thuis of bij kringloopwinkels in de buurt.

Kunnen we dan eindelijk eens gaan filmen? Druk de rode knop in en… ACTIE! Laat de camera iets voor de scene al lopen en laat ‘m aan het eind van de scene even doorlopen. Dit maakt het monteren een stuk fijner.

Iets anders om op te letten is het geluid om je heen, het is mij een keer overkomen dat de afzuiginstallatie een hele scene vol had gezoemd.

Als alles erop staat, gaan we monteren. Dat lijkt soms ingewikkeld, maar dat is het niet. Je hebt er wel een programma voor nodig. Die kun je kopen, maar er zijn ook gratis montage programma’s te downloaden. 

Als je film klaar is, kun je deze uploaden naar heel veel verschillende platforms. Dat is iets dat je dan weer helemaal zelf moet beslissen. 

Heel veel succes met filmen, ik ben benieuwd naar je resultaat. Ate
Ate Von Hes, helpt je aan die net even andere video! Meer voorbeelden vind je op www.m44.nl

Bekijk hier het hele filmpje van Ate zelf.