Kasteeltuin Nijevelt

ontmoeten, tuinieren en spelen

Waar nog oude resten van de ruïne van Kasteel Nijevelt onder de vette klei verborgen liggen, groeien nu bloemen, kruiden, groenten en fruit. Er lopen kippen en je hoort de bijen zoemen. Ook is er in het omliggende park een natuurlijke speeltuin aanwezig.

De eilandjes en het informatiebord in Kasteeltuin Nijevelt herinneren aan het kasteel dat er ooit stond. Er waren grachten en er werd voedsel geproduceerd voor de bewoners. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om die oude structuren weer zichtbaar te maken. In 2019 is een ontwerp voor de herinrichting gemaakt in overleg met buurtbewoners. Zo is er weer een boomgaard met verschillende appel-, peren- en pruimenbomen gekomen. 

Natuurspeeltuin

Inmiddels is de speeltuin in Kasteeltuin Nijevelt helemaal vernieuwd en vormt deze een levendige ontmoetingsplek voor kinderen en ouders. In plaats van een vervallen speelhuisje is er nu een prachtige natuurspeeltuin voor jong en oud. Zo is er een mandschommel, zijn er grote boomstammen om op te klimmen, een glijbaan en een waterpomp. Favoriet is ook het calisthenics-klimrek waar kinderen kunnen spelen en volwassenen kunnen sporten. 

Buurtmoestuin

In de stadstuin wordt op verschillende plekken groenten verbouwd en fruit geteeld. Er is een productietuin, waarvan de oogst voornamelijk verkocht wordt in de oogstkramen. Daarnaast staan er ook fruitstruiken op het terrein en is er een vast plantengedeelte. Ook is er een educatietuin waar ruimte is gereserveerd voor het geven van moestuinlessen aan leerlingen van de omliggende basisscholen en kinderopvang. Er komen wekelijks klassen moestuinieren, slootje prutten, insecten zoeken, een escapegame doen rondom bijen, een slafeest vieren en ga zo maar door. 

Productietuin

Uit de productietuin en van de fruitstruiken wordt door de vrijwilligers geoogst voor de verkoop. Het is mogelijk om als bezoeker je eigen oogst bij elkaar te scharrelen. Vraag ernaar bij de medewerkers op de tuin.

Kasteeltuin Nijevelt zorgt voor verbinding tussen wijkbewoners. Zeker nu iedereen meer is aangewezen op zijn eigen woonomgeving, is dit een plek waar mensen regelmatig langslopen. De een komt kijken of de eerste zaailingen al op komen, de ander komt spelen bij de waterpomp. Kinderen uit de wijk helpen op zaterdagochtend met het onkruid wieden en een hondenuitlater vraagt hoe het is met de bramenstruiken. Terwijl veel bekende sociale contacten wegvallen, is dit een plek geworden waar mensen uit hun isolement stappen, onderlinge verschillen wegvallen en we samen zorg dragen voor een mooi park en een groene oase in de wijk.

 

“Kasteeltuin Nijevelt zorgt voor verbinding tussen wijkbewoners die elkaar tot voor kort nog niet kenden.”

Kasteeltuin Nijevelt ligt in de wijk Veldhuizen in De Meern, aan het einde van de straat Haarlerberg, langs de De Milan Viscontilaan.

Ga je mee tuinieren bij Kasteeltuin Nijevelt?