Leidsche Rijn Centrum 5 jaar

In 2018 werd de opening van het centrum gevierd. Alweer 5 jaar geleden. Architect en stedebouwkundige Jo Coenen bracht met een uniek masterplan het centrum tot leven. Leidsche Rijn Centrum is opgebouwd als Midden-Europese stad en ademt dezelfde sfeer. Maar niet zonder knipoog naar ons stadsie: de levendige binnenstad, de singels en de boogjes op de Oude Gracht.

5 jaar Leidsche Rijn Centrum
In het centrum zal je op verschillende plekken dit logo tegenkomen met informatie en verhalen over projecten die gebouwd zijn in de afgelopen 5 jaar én die nog gerealiseerd gaan worden. Bekijk de expo in de lobby bij Pathé met levensgrote maquette.

Eerst vertellen we over 25 jaar geleden
Leidsche Rijn is ontworpen en bedacht door Riek Bakker: de enige echte stedendokter van Nederland. Een artistieke, sigarenrokende stedenbouwkundige met een visie op verbinding.

Opening van het centrum
Het stadscentrum van Leidsche Rijn is in 2018 feestelijk geopend toen de wijk precies 20 jaar bestond. Na vijf jaar is het een levendig centrum geworden met mooie winkels, verbluffende architectuur en gezellige terrassen.

Snoepwinkel voor vogels, insecten en vlinders
Wie denkt dat architectuur alleen over gebouwen gaat, heeft ’t mis. Het gaat ook over heel veel groen. En daar is goed over nagedacht in Leidsche Rijn Centrum!

Eerste schetsen van het stadscentrum
Architect en stedebouwkundige Jo Coenen heeft het masterplan voor het centrum bedacht. Opgebouwd als Midden- Europese stad met een knipoog naar ons eigen stadsie.

Architectuur met europese stadsallure
Jo Coenen ontwikkelde samen met 7 andere architecten een speels straatbeeld met een vleugje mediterrane gezelligheid. De strakke straten worden afgewisseld met levendige pleinen met een eigen karakter. 

Verhalen van bewoners en ondernemers

Lodewijk, eigenaar van Notenbar heeft Brabant verruild voor het centrum van Leidsche Rijn. “We kennen en spreken de mensen, weten waar ze wonen en wat ze doen

Daniel, eigenaar van Venster, heeft bewust gekozen voor de plek in Leidsche Rijn Centrum. “Een simpel houten paviljoen met een fantastisch verhaal over duurzaamheid en circulariteit”

Christien, eigenaar van Pop Up Gaard heeft al vier verhuizingen achter de rug. “Vaste klanten weten ons telkens weer te vinden en nieuwe locaties zorgt voor nieuwe klanten”

Babette, eigenaar van House of Lena onderscheidt zich tussen de grote ketens met een trouwe klantenkring. “Ze komen vanuit alle hoeken van Nederland.”

Marjolein en Carry, zijn teamleden bij Indekerngezond. Een bewonersinitatief waar iedereen een bijdrage kan leveren. “Eigenlijk is er erg weinig wat hier niet kan.”

Simone Schippers, bewoonster in Leidsche Rijn Centrum. Utrechtse vrienden lachten ons uit toen we naar de Vinex gingen. Maar ik ben hier heel blij en voel me verwend.”

Leidsche Rijn Centrum in vier delen: KERN
Wat het kernwinkelgebied kenmerkt is de liefde voor sfeervolle details: hier is veel aandacht besteed aan mooi.

Leidsche Rijn Centrum in vier delen: OOST
Binnen de grenzen van Oost vind je maar liefst twee verschillende parken.

Leidsche Rijn Centrum in vier delen: ZUID
In het ontwerp was eerst aandacht voor het culturele aanbod en daarna pas voor de gebouwen die daarbij passen. 

Leidsche Rijn Centrum in vier delen: NOORD
Vanaf 2025 starten ze met de bouw van een verticale dorp, waar je kunt wonen, sporten en levensgenieten.