Leidsche Rijn Centrum NOORD

NOORD: Verticaal dorp

Hoger dan de Dom? Da’s iets wat nooit kon. Maar Klaas Verschuure, voormalig wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling ging toch overstag: “Áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dan moet het ook echt iets bijzonders worden”. Daarom heeft Utrecht toestemming gegeven voor de bouw van een verticaal dorp. 

Een dorp, maar dan verticaal 

Project MARK krijgt drie (woon)torens waarin het stadse leven bij elkaar gebracht wordt. Vanaf 2025 starten ze met de bouw van dit verticale dorp, waar je vanaf 2027 kunt wonen, sporten en levensgenieten. Het stadse leven komt bij elkaar in drie verschillende torens. De hoogste wordt 140 meter: maar liefst 28 meter hoger dan de Dom. De twee andere woontorens steken 80 en 100 meter de lucht in en worden afgewisseld met laagbouw van ongeveer 25 meter hoog.

Karakter wordt meegebouwd

Op grote hoogte gebeuren grootse dingen: de hoogste toren krijgt een glazen rooftopbar met uitkijkpunt. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht op ons stadsie, maar het is vanaf de grond ook een betekenisvolle knipoog naar de oorsprong van Leidsche Rijn. De glazen kas is een referentie naar de kassen van de Westlandse Tuinen: het tuinbouwgebied dat ooit stond op de plek waar nu Leidsche Rijn is gebouwd. Mooi hè?

Verbinding met de natuur én met elkaar is belangrijk voor Leidsche Rijn

MARK duikt op aan de noordzijde van het NS-station. In het hele nieuwbouwproject komen ongeveer 1125 huur- en koopwoningen met grote, groene binnentuinen. De natuur heeft een speciaal plekje in het hart van Leidsche Rijn, daarom ontwerpt landschapsarchitect Karres & Brands een stadsbos aan de voet van de 3 woontorens. Het startpunt van een landschap dat de lucht in wordt getrokken. 

 

 

 

“Áls we iets bouwen dat hoger is dan de Domtoren, dan moet het ook echt iets bijzonders worden” 
Klaas Verschuure, voormalig wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling

Het stedenbouwkundig plan wordt in fasen gerealiseerd, met een brede mix van wonen en werken gekoppeld aan sterke, groene openbare ruimtes. 

Het hart van Creative Valley@Arcadia is een levendige plek waar gezondheid op meerdere manieren vorm krijgt: ontmoetingsplekken en kleine vergader-ruimten om kort iets te bespreken, de brede opvallende hoofdtrap nodigt uit om de lift links te laten liggen, de groene planten zorgen voor zuurstof  en een aangename luchtvochtigheid. Zo ontstaat een inspirerend kantoorlandschap, dat gebruikers stimuleert tot ontmoeten en bewegen.

Ga je mee appelmoes proeven?