Leidsche Rijn Centrum Oost

OOST: Langs de stadsgracht

De oostgrens van Leidsche Rijn is het Amsterdam-Rijnkanaal. Door architecten liefkozend ‘ARK’ genoemd. In Leidsche Rijn wordt het kanaal liefkozend stadsgracht genoemd. Dat maakt de verbinding tussen stad en stadsdeel veel kleiner. Want ja, ‘over de gele brug’ telt voor veel Utrechters niet mee als Utrecht. Dat mag je natuurlijk vinden, maar het ís wel zo. Leidsche Rijn is Utrecht. Het is een stadsdeel waar alles binnen tien fietsminuten beschikbaar is. 

In Oost woont iedereen welkom

Tussen stadsgracht ‘ARK’ en Leeuwesteyn zit deelgebied Oost. Het is hier ingericht als fijne plek om te wonen. Starters, gezinnen en senioren wonen hier op een steenworp afstand van het levendige kerngebied. In Oost vind je ook woon-werkunits. Deze zijn gebouwd voor kleine bedrijven die de keukentafel ontgroeien, maar wél graag vanuit huis werken. Dit zijn extra grote woningen (150-250 m2) waarbij de bewoner vrij is om de ruimte te gebruiken zoals ‘ie zelf wil. 

De grenzen van Oost kunnen niet groener 

Binnen de grenzen van Oost vind je maar liefst twee verschillende parken. Het kilometerslange stadspark Leeuwesteyn start onder de gele brug en groeit gezellig langs het Amsterdam-Rijnkanaal richting de wijk Leeuwesteyn. Aan de andere kant van Oost ligt het Willem-Alexanderpark als een dijk bovenop de A2. 

Als je middenin het Willem-Alexanderpark staat, zou je niet zeggen dat er per minuut soms honderden auto’s onder je door razen. De dijk is begroeid met ontelbaar veel soorten planten en grassen en heet een prairietuin. De natuur mag hier helemaal z’n gang gaan, waardoor er ook steeds meer nieuwe, mooie planten bij komen. Niet alleen vogels, insecten en de wind zorgen voor extra planten en kruiden, dat doen ook de bewoners. Zo hebben kinderen van basisschool ‘Op de Groene Alm’ grote zonnebloemen in het park geplant. En in het pluk- en eetgedeelte vind je de moestuinen, waar iedereen bij mag.

 

 

 

“In Leidsche Rijn wordt het kanaal liefkozend stadsgracht genoemd.” 

Poepie-chique Bellevue raakt de gele brug nét niet, als het gereed is. Dit indrukwekkend mooie gebouw is in terrasvorm gebouwd om het hoogteverschil te overbruggen. Het wooncomplex bestaat uit 163 appartementen met grandioos uitzicht over de stad. Foto Gemeente Utrecht

Het busstation staat op de grens van Oost en is een iconisch ontwerp van architect Annebregje Snijders in samenwerking met bureau Coenen. Aan metershoge kolommen is een overkapping van tentdoek tussen een driehoekig stalen frame gespannen. Hierdoor ontstaat een groots kathedraal-effect. Het toegepaste kunstwerk is in 2020 bekroond met de Rietveldprijs.

Ga je mee appelmoes proeven?