Leidsche Rijn Centrum ZUID

ZUID: Kunst & cultuur

In het zuidelijke deel van Leidsche Rijn zit een beetje creatieve koppig­heid. Dat we-laten-ons-niet-in-een-hokje-duwen-gevoel. Binnen de lijntjes kleuren? Nee hoor, in Zuid kun je ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Hier mag je spelen, ontdekken en bevragen. En alles lekker laten gaan. Precies zoals het ooit bedoeld is. 

Zuid is het culturele hart van de wijk en wordt ontwikkeld vanuit de inhoud. In het ontwerp was daarom eerst aandacht voor het culturele aanbod en daarna pas voor de gebouwen die daarbij passen. 

Zo is stadslab RAUM ontstaan. Een simpel houten paviljoen met een fantastisch verhaal. RAUM heeft het plein samen met de gemeente omgetoverd tot een publieke ruimte voor exposities en evenementen met een werkplek voor creatieve makers. En het heerlijke wijkrestau­rant Venster, waar je écht de zelfgemaakte nacho’s een keer moet eten. 

Een eigen(wijze) plek 

Daniël Lansbergen is chefkok én eigenaar van Venster “Toen wij open gingen was dit gedeelte van Leidsche Rijn nog een zandhoop met één appartementencomplex en was de graffitimuur nog kleur- en zielloos. Een windtunnel met zandstormen. Een kille plek zonder een echte ziel. Maar toen de eerste gezinnen hier nestelden, kreeg het terrein steeds meer karakter. Steeds meer groen, meer reuring, meer groepjes (jong én oud) die hier hun eigen ding doen. In 5 jaar tijd is Zuid echt gaan leven.” 

Kunstlocatie voor kinderen en jongeren 

In de monumentale boerderij Hofstede ter Weide vind je De Vrij­staat: een uitdagende plek voor kinderen van 6-16 jaar. Deze kunstlocatie brengt kinderen en jongeren lekker laagdrempelig in contact met kunst en kunstenaars. Hier ben je vrij om je creativiteit te uiten en kun je op een actieve manier met kunst bezig zijn.  

DePlaatsmaker verhuurt in Zuid ruimtes aan creatieve organisaties als het NUT (Nieuw Utrechts Toneel), Jonge Honden en de Buurtwerk­kamer. En in de nieuwe werfkelders onder het Plantsoen van Boedapest (tegenover de Vrijstaat) zitten inmiddels drie dansgezelschappen. Er is hier écht veel te doen en te beleven. Dat maakt Zuid een culturele hotspot voor de wijk, de stad en ver daarbuiten. 

 

 

 

“Op het Berlijnplein gaan we eerst ontdekken en daarna toepassen. Niet alles vastleggen, maar open staan voor wat we nog niet kennen en daar actief met elkaar naar op zoek gaan.”
Anke Klein, voormalig wethouder Cultuur

Het Plantsoen van Boedapest is dé stadstuin van Leidsche Rijn Centrum. Hier kun je op je dooie akkertje struinen tussen de bloemen en beestjes. De stadstuin ligt op 7 meter hoogte, daaronder zijn ruimtes gebouwd voor creatieve ondernemers. Ze zijn ontworpen met een vette knipoog naar de boogjes op de Oude Gracht. 

Basisschool Onder de Bogen knapt uit z’n voegen, dus ze krijgen een extra gebouw. Deze sluit helemaal aan op de sfeer van de stadstuin. Ook tof: het gebouw wordt gasloos en energieneutraal. De energie die verbruikt wordt, wekken ze zelf op met (onder andere) zonnepanelen. Impressie: Cita architecten. 

Ga je mee appelmoes proeven?