Ontdekken door routes

We spreken over routes omdat we parels in Leidsche Rijn verbinden met parels uit de (wijde) omgeving. De route die hierdoor ontstaat vertelt niet of je links- of rechtsaf moet slaan maar geeft je de mogelijkheid om zelf te ontdekken door welke parels je in Leidsche Rijn kunt laten inspireren. We nodigen je uit op ontdekkingsreis te gaan. Je creeërt je eigen route aan de hand van onze tips; ontdekken inspireert.

van kelder tot nok

Ga mee ondergronds op zoek naar de roemrijke middeleeuwen en Romeins Utrecht. DOMunder neemt je mee naar de geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Vervolg de route naar Leidsche Rijn om nog meer mideleeuwse historie te ontdekken zoals de Hamtoren bij Vleuten, een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel Den Ham. Ga lekker eten en naar de geschiedenis luisteren van Dengh, een voormalig kasteel en ridderhofstad. Klimmen naar grote hoogte kan ook in dit stadsdeel op een 20 meter hoge wand bij Neoliet. Of bekijk de sterren boven Leidsche Rijn vanaf de nok van pathé tijdens de zomerse openlucht voorstellingen.

Brouwen in utrecht

Utrechters houden van een lekker biertje! Dat kan je zien aan de vele brouwerijen die de stad en regio kent.
Een paar tips om goed te kunnen proeven: let op geur, kleur, smaak en afdronk. Houdt een slok even in je mond waardoor de temperatuur van het bier omhoog gaat. Het aroma versterkt de basissmaken bitter, zoet, zuur en zout. Kom ook proeven en kijk welk bier jij vindt dat het meeste karakter heeft!

CUYPERSROUTE

Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseumgebouw (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889), maar ook in Utrecht en Leidsche Rijn vind je de invloeden terug van de beroemde architect Pierre Cuypers. Een architect die trots was op zijn katholieke achtergrond en dat duidelijk in zijn werk liet blijken. Hij heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd.

GEen brug te ver

Brug: Een brug vormt een verbinding tussen twee punten die van elkaar gescheiden zijn door een waterweg, ravijn, (spoor)weg of soortgelijke barrières. Utrecht kent vele soorten bruggen. De meest bekende zijn de bruggen over de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Leidsche Rijn wordt met drie grote bruggen verbonden met de stad.