Ontdekken door routes

We spreken over routes omdat we parels in Leidsche Rijn verbinden met parels uit de (wijde) omgeving. De route die hierdoor ontstaat vertelt niet of je links- of rechtsaf moet slaan maar geeft je de mogelijkheid om zelf te ontdekken door welke parels je in Leidsche Rijn kunt laten inspireren. We nodigen je uit op ontdekkingsreis te gaan. Je creeërt je eigen route aan de hand van onze tips; ontdekken inspireert.

De oogst van Utrecht in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn is niet alleen de groene stadstuin van Utrecht maar van oudsher ook de moestuin van de stad. Kom proeven en kennismaken met de vele lokale voedselproducenten en geniet van de streekproducten. Fiets, wandel en ontdek de geuren van Leidsche Rijn tijdens de oogst. Overal in Leidsche Rijn zijn plekken waar het voedsel voor je neus groeit en bloeit. Soms vrij te plukken en soms op het erf van een lokale producent.

Waterrijk Leidsche Rijn – ijsselstein

Fiets mee langs rivieren, plassen, watererfgoed en allerlei bijzondere plekken die te maken hebben met water. Water speelt een grote rol in Utrecht West. De identiteit van dit prachtige gebied is én wordt voor een groot deel gevormd door het omgaan en leven met water. Waterrijk Leidsche Rijn – IJsselstein zit vol leuke waterweetjes, oude én nieuwe verhalen over water. Onderweg maak je kennis met talrijke ‘waterstops’.  Zo kun je lekker afkoelen en zwemmen in de plassen, zonnen en spelen op het strand, slootje springen en klauteren in het natuurgebied of in de speeltuinen en  varen, kanoën en suppen op de rivieren.

Skaten in de stadstuin van Utrecht

Rollen over het gladde asfalt van Het Lint door het groen langs weilanden naar Kasteel de Haar.

Groen, groener, groenst

In Leidsche Rijn komt het gezond stedelijk leven goed naar voren. Met aan de ene zijde de stad en aan de andere zijde het groen van de weilanden en de natuur. Pak de fiets en ga het groen ontdekken. Ga langs bij Metaal Kathedraal waar ze je alles kunnen leren over ecologie en waar ze een heus voedselbos hebben. Fiets over de bruggetjes door het Maximapark en geniet van de planten en bloemen. Ga langs bij de stadsboerderij Steede Hoge Woerd waar je dieren kan borstelen en aaien. Een klein stukje verder fietsen en je kan spelen in en over de slootjes van ’t Natte Laand. Waarna je kan gaan proeven bij Boer Goes waar het fruit net van het land komt en eindigen in Woerden; de hoofdstad van het Groene Hart. Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt.

Big 5 Maximapark

Er bestaan in Nederland maar weinig parken waar met inbreng van vrijwilligers zoveel ideeën zijn aangedragen en ook gerealiseerd als in het Máximapark. Maar liefst vijf elementen die nooit ergens op een ontwerptekening stonden zijn door de inbreng en het doorzettingsvermogen van bewoners en vrijwilligers gerealiseerd. Dat zijn de Buitenplaats, de Jeremiebrug, de bomen van het Domplein, De Samenloop en De Vlinderhof. Alle vijf met een bijzonder verhaal en de moeite waard om een keer letterlijk bij stil te staan.

 

Stadsdeel met rijke geschiedenis

Reis mee naar het verleden en kom alles te weten over de Romeinen, de jonkheren, de boeren en de Vikingen. Over Ridderhofsteden waar ooit ridders hebben gewoond en nu een nieuwbouwwijk is met een rijke cultuur en geschiedenis. De reis gaat langs een kasteel, een Romeinse fort, een historische kerk, de Oude Rijn en historische huisjes met bijzondere verhalen.

 

Big 5 waterwerken

Overal vind je water in en om Leidsche Rijn. Voor recreatie zoals zwemmen en vissen maar ook voor de waterhuishouding van het gebied. Leidsche Rijn kent een uniek watersysteem. Nergens in Nederland wordt met het oppervlaktewater van zo´n groot gebied zo milieuvriendelijk omgegaan. In heel Leidsche Rijn wordt zoveel mogelijk schoon regenwater rechtstreeks in de sloten en in de ondergrond opgeslagen. Geschreven door Marieke Dubbelman en met dank aan John Korssen, projectmanager bouwopgave Leidsche Rijn bij de Gemeente Utrecht. Fotografie is van jan van Beijnhem

 

van kelder tot nok

Ga mee ondergronds op zoek naar de roemrijke middeleeuwen en Romeins Utrecht. DOMunder neemt je mee naar de geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa. Vervolg de route naar Leidsche Rijn om nog meer middeleeuwse historie te ontdekken zoals de Hamtoren bij Vleuten, een overblijfsel van het middeleeuwse kasteel Den Ham. Ga lekker eten en naar de geschiedenis luisteren van Dengh, een voormalig kasteel en ridderhofstad. Klimmen naar grote hoogte kan ook in dit stadsdeel op een 20 meter hoge wand bij Neoliet. Of bekijk de sterren boven Leidsche Rijn vanaf de nok van pathé tijdens de zomerse openlucht voorstellingen.

Brouwen in utrecht

Utrechters houden van een lekker biertje! Dat kan je zien aan de vele brouwerijen die de stad en regio kent.
Een paar tips om goed te kunnen proeven: let op geur, kleur, smaak en afdronk. Houdt een slok even in je mond waardoor de temperatuur van het bier omhoog gaat. Het aroma versterkt de basissmaken bitter, zoet, zuur en zout. Kom ook proeven en kijk welk bier jij vindt dat het meeste karakter heeft!

CUYPERSROUTE

Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseumgebouw (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889), maar ook in Utrecht en Leidsche Rijn vind je de invloeden terug van de beroemde architect Pierre Cuypers. Een architect die trots was op zijn katholieke achtergrond en dat duidelijk in zijn werk liet blijken. Hij heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd.

GEen brug te ver

Brug: Een brug vormt een verbinding tussen twee punten die van elkaar gescheiden zijn door een waterweg, ravijn, (spoor)weg of soortgelijke barrières. Utrecht kent vele soorten bruggen. De meest bekende zijn de bruggen over de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Leidsche Rijn wordt met drie grote bruggen verbonden met de stad.