Cuypersroute

PIERRE CUYPERS

Zijn naam wordt vaak in een adem genoemd met het Rijksmuseumgebouw (1876-1885) en het Centraal Station (1881-1889), maar ook in Utrecht en Leidsche Rijn vind je de invloeden terug van de beroemde architect Pierre Cuypers. Een architect die trots was op zijn katholieke achtergrond en dat duidelijk in zijn werk liet blijken. Hij heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd.

Anafora

Ooit schetste architect Pierre Cuypers een ontwerp voor een bierhal die op het Rembrandtplein in Amsterdam moest komen te staan. De hal kwam er nooit, de schetsen verdwenen in een la.
In 2011 verrees de ‘bierhal’ alsnog. Hier in Leidsche Rijn. Dat wil zeggen; de bierhal werd een theehuis in het Máximapark geïnspireerd op de schetsen van Cuypers.

Uilenboslaan 1, 3451 GB Vleuten
www.anafora.nl

Foto: Gerrit Serne

Centraal Station Amsterdam

Pierre Cuypers is de eerste bekende architect die in Nederland een station mag ontwerpen. Om “de nieuwe stadspoort” van Amsterdam stevig neer te zetten plaatst Cuypers twee torens aan weerszijden van de hoofdingang. Deze nieuwe toegangspoort van de hoofdstad markeert (en bebouwd) het eeuwenoude open havenfront van Amsterdam en vergt mede daardoor de nodige grandeur.

Stationsplein, Amsterdam
www.centraalstationamsterdam.nl

Kasteel Haarzuilens

Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt besloot tot herbouw van het familiekasteel als eerbetoon aan zijn roemrijke familie. De baron besloot hiervoor samen te werken met architect Pierre Cuypers. De baron en Cuypers spraken af om van het kasteel te bouwen volgens de originele contouren van het oude kasteel. De neogotische bouwstijl van Cuypers, die sterk doet denken aan de Middeleeuwen, sloot goed aan bij de wens van de baron om van het kasteel een soort familiemuseum te maken.

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens
www.kasteeldehaar.nl/ontdek-de-haar/het-kasteel/
historie-en-herbouw/

Foto: Juri Hiensch, Gemeente Utrecht

Domcomplex

Vanaf 1875 werd het Domcomplex grondig gerestaureerd. De beroemde architect Pierre Cuypers speelde daarbij een belangrijke rol. Hij constateerde in 1910 dat het dak van de toren te laag was en liet – waarschijnlijk onterecht – een nieuw dak bouwen. De toren was nu 112,32 meter hoog. En daarmee werd de Domtoren definitief de hoogste kerktoren van Nederland.

Domplein 31, Utrecht
www.erfgoedbekeken.nl/domtoren-utrecht

Foto: John Lewis Marshall

Rijksmuseum in Amsterdam

Cuypers combineerde gotische en renaissance-elementen in een stijl die neogotiek wordt genoemd. Het Rijksmuseum is rijk geornamenteerd met tal van verwijzingen naar de (middeleeuwse) vaderlandse geschiedenis. Cuypers wilde een nationale stijluitdrukking creëren, een stijl die symbool zou staan voor heel Nederland.

Museumstraat 1, Amsterdam
www.historischnieuwsblad.nl

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee op Cuypersroute?