Geen brug te ver

Brug: Een brug vormt een verbinding tussen twee punten die van elkaar gescheiden zijn door een waterweg, ravijn, (spoor)weg of soortgelijke barrières. Utrecht kent vele soorten bruggen. De meest bekende zijn de bruggen over de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht. Leidsche Rijn wordt met drie grote bruggen verbonden met de stad.

Lelievijverbrug

Sinds 1997 werkte het Rotterdamse bureau West 8 onder leiding van Adriaan de Geuze aan het ontwerp voor het Máximapark. De Lelievijverbrug is één van de parels van het park. 

De rechthoekige Lelievijver in de Binnenhof is een bijzonder waterelement in het park. De vijver kun je oversteken via een elegante brug met het kenmerkende margrietmotief in de reling.

Naast de vijver ligt een picknickweide. Aan de overkant is het Taxodium eiland, een lommerrijk en bloemrijk bosgebiedje met natuurlijke inhammen waar het goed toeven is voor vogels, libellen, watersalamanders en kikkers.

Maximapark
www.maximapark.nl

Gele brug (Hogeweidebrug)

Deze brug wordt in de volksmond ook wel Douwe Egberts brug, Koffiebrug of Gele brug genoemd.
Met de bouw van Leidsche Rijn werd het noodzakelijk dat er een verbeterde verbinding kwam tussen het centrum van Utrecht en het nieuwe stadsdeel.

Vleutensebaan, 3541 BE Utrecht
www.leidscherijninbeeld.nl/?page_id=839

foto: gemeente utrecht

Paaljukbrug

Archeologen hebben een Romeinse brug ontdekt in Leidsche Rijn. De brug zou onderdeel zijn geweest van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte. De restanten van de brug zijn aangetroffen in Strijkviertel, nabij sportpark Rijnvliet.
De brug was onderdeel van de doorgaande weg op zuidoever van de Rijn, waar vanaf 40 na Chr. een reeks forten de grens van het Romeinse rijk bewaakte.

www.duic.nl/algemeen/romeinse-brug-ontdekt-leidsche-rijn

Jeremiebrug

Als je in het Máximapark in Leidsche Rijn wandelt, kan je opeens een monumentale, oude brug tegenkomen. Waar heb je die eerder gezien? En wat doet die brug hier? Ooit lag deze brug in het verlengde van de Westerkade over de Kruisvaart, nu aan de Alendorperweg over de Vikingrijn in het Máximapark: de Jeremiebrug.

Alendorperweg in Vleuten
www.utrechtaltijd.nl/verhalen/a/reizen-herinneringen-aan-jeremie/

Dafne Schippersbrug

De brug is vernoemd naar de Nederlandse topatlete Dafne Schippers die in de wijk Oog in Al is opgegroeid. De naam is door de inwoners van Utrecht gekozen, met behulp van een prijsvraag. Op 13 mei 2017 heeft Dafne Schippers de brug officieel geopend.

Amsterdam-Rijnkanaal, Utrecht
www.utrecht.nl/wonen-en-leven/verkeer/fiets/fietsroutes/dafne-schippersbrug/

Bruggen over de grachten van Utrecht

De eerste brug over de Oudegracht was de Maartensbrug, die toen nog de Borchbrug heette. Deze brug vormde de enige toegang tot de burcht en verbond die met aan de westzijde ervan gelegen handelswijk Stathe.

www.nl.wikipedia.org/wiki/Oudegracht_(Utrecht)

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee over bruggen fietsen?