Groen, groener, groenst

Fietsroute
GROEN, GROENER, GROENST

routesinutrecht.nl/fietsroutegroen

de route van…
Loek Peters, acteur van oa Penoza

GROEN, GROENER, GROENST

In Leidsche Rijn komt het gezond stedelijk leven goed naar voren. Met aan de ene zijde de stad en aan de andere zijde het groen van de weilanden en de natuur. Pak de fiets en ga het groen ontdekken. Ga langs bij Metaal Kathedraal waar ze je alles kunnen leren over ecologie en waar ze een heus voedselbos hebben. Fiets over de bruggetjes door het Maximapark en geniet van de planten en bloemen. Ga langs bij de stadsboerderij Steede Hoge Woerd waar je dieren kan borstelen en aaien. Een klein stukje verder fietsen en je kan spelen in en over de slootjes van ’t Natte Laand. Kom proeven bij Boer Goes waar het fruit net van het land komt of haal een ijsje bij Zomers, neem een bierpauze bij Maximus of ga lekker lunchen bij Anafora waar de kids kunnen spelen in de bosspeeltuin. Ga naar de route routesinutrecht.nl/fietsroutegroen

Plattelandswinkel Goes

Zonder fruitteler geen appels, dus legt het fruitbedrijf Goes zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Omdat verse fruit en groente nu eenmaal het lekkerst en gezondst zijn, verkopen ze de producten in de plattelandswinkel – gelegen op eigen terrein aan de Groenedijk. Het bedrijf mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. De broers Henk en Frans Goes runnen het bedrijf, samen met de zoon van Henk, André Goes. Met de hulp van broers, zussen, nichtjes, neefjes kent het bedrijf meer dan 3 gezichten Goes.

Tegenover Groenedijk 8, 3454 PA  De Meern
www.plattelandswinkelgoes.nl

Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is het podium, ontmoetingsplek en de werkplaats voor kunst die zich midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar onze samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie; we bouwen aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium.

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.metaalkathedraal.nl

Vers ijs uit eigen keuken

Zoek je afkoeling tijdens je fietstocht? Dan moet je bij Zomers IJs zijn! Sinds 2012 DE plek voor heerlijke, verassende, nieuwe en spannende ijsjes. Probeer de AARDBEI KWARKTAART of melkvrije CHOCOLADE FONDANT. Bij Zomers komt alles vers uit eigen keuken. Wat het ijs bijzonder (lekker) maakt, is de combinatie van echte smaken en een uitgebalanceerde basis. Niet te zoet en niet te vet. Wel romig maar niet zwaar! En je moet echt de ingredienten proeven. Hazelnoten uit Piemonte, Alphonso Mango’s uit India, Ciaculli citroenen uit Sicilie. Alleen echte smaken. Geen aroma’s of kunstmatige geur, kleur of smaakstoffen.

De perfecte pitstop tijdens een fietstocht of voor een uitje na het eten! Iedere dag geopend van 13.00 tot 22.00 uur.

Meerndijk 6, 3454 HR Utrecht
zomersijs.nl

Anafora

Parkrestaurant Anafora ligt op een unieke locatie aan het water in het prachtige Máximapark. Het restaurant is gebaseerd op een schetsontwerp van de wereldberoemde architect Pierre Cuypers uit 1896, bekend van o.a. het Rijksmuseum en Kasteel De Haar. Een heerlijke plek om binnen (of bij mooi weer buiten) het leven te vieren, natuurlijk vergezeld door een hapje en drankje. De keukenbrigade laat zich inspireren door de natuur, en kiest dan ook zoveel mogelijk voor biologische producten uit de streek. Gezond, verrassend én lekker eten staat bij Anafora hoog in het vaandel. Ook voor zakelijke gelegenheden, uitgebreide feesten of bijvoorbeeld huwelijken ben je van harte welkom! Ook voor de kinderen veel speelplezier bij de bosspeeltuin naast het restaurant. Het is een plek waar kinderen naar hartelust hun fantasie kunnen volgen en heerlijk kunnen ravotten.

Uilenboslaan 1, 3451 GB  Vleuten
Anafora.nl

’t Natte Laand

Een tocht met hindernissen, uitdagende spelletjes en spannende overtochten. Er is een zonnewijzer, een pontje en een polstok waarmee je over de sloot kunt springen. Met de speciale struinwaaier van OERRR wordt de route nog spannender! Avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelvlot en balanceer je over smalle boomstronken over de sloot.

Hoeve Wielrevelt, Thermaterweg 10c, Haarzuilens
www.natuurmonumenten.nl

Maximapark

Het ontwerp van Geuze is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig stadspark. Het Lint, de  Parkpergola en de bruggen zijn juweeltjes die het Máximapark onderscheiden van andere parken in Utrecht. Het park is zowel levendig als rustgevend – en bijna zo groot als de binnenstad van Utrecht!

Utrechtseweg 4, 3451 GG Vleuten
www.maximapark.nl

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd aan de rand van het Maximapark en midden in Leidsche Rijn. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd, en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Loop tussen de dieren in de weiden, help met pony’s borstelen of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de boomgaard. Beklim daar eens de herbouwde Romeinse Wachttoren en bewonder de bloesem of de fruitoogst in deze mooie boomgaard van boven af!

Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern
www.utrechtnatuurlijk.nl/steede-hoge-woerd

Kasteel de Haar

De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. De zaalgidsen staan klaar om je alle verhalen over de familie en hun gasten in geuren en kleuren te vertellen. Baron Etienne van Zuylen en barones Hélène de Rothschild laten tussen 1892 en 1912 het kasteel vanuit een ruïne herbouwen door architect Pierre Cuypers. Het kasteel kenmerkt zich door de extravagante geschiedenis, de prachtige collectie en de bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan.

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens, Nederland

kasteeldehaar.nl

Haarrijnse Plas

Leidsche Rijn aan Zee, noemen sommigen het. De zonsondergang is er fenomenaal mooi. Al helemaal als je met een lekker drankje op het terras bij Beachhouse Key West zit. Dan vraag je je echt af waarom mensen nog in de file naar zee staan. Op het brede zandstrand is het heerlijk toeven. Het einde van de lange steiger is dé plek voor een bommetje of een duikwedstrijd. Het zwemwater is kristalhelder en schoon want nergens mogen er in dit volgelopen zandwinningsgebied motorboten varen. In de zomermaanden is er toezicht en kun je er gratis naar het toilet. Traditiegetrouw wordt de zomer hier afgesloten met Festival Strand. Waarom nog met vakantie gaan als je ook hierheen kunt?

 Strandboulevard, Utrecht

Brouwerij Maximus

In haar brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van onze bieren wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist. Dit maakt al onze speciaalbieren tot een puur en echt product. Onze brouwers zorgen in onze professionele brouwerij voor een constante hoge kwaliteit. De koperen ketels waarin wij ons bier brouwen, maar ook de afvulketels en de lagertanks zijn te bewonderen vanuit ons proeflokaal. Onze brouwers werken met veel passie aan onze vaste bieren, seizoensbieren en specials. Overdag zie je ze druk aan het werk. Ze hebben hun sporen verdiend met brouwen en onze bieren hebben verschillende prijzen gewonnen (zie hier onze bieren), maar de brouwers staan niet stil en leren nog elke dag bij. De prachtige installatie hebben we gekocht in Duitsland, bij Brouwerij Hibernia in Gelsenkirchen. Het is een installatie van Brauerei Anlagen Marketing (BAM), die nog origineel op stoom werkt. Van de bostel, een restproduct van het brouwen, gaat een deel naar lokale boeren als paardenvoer en een deel naar de Utrechtse bakkerij Bond & Smolders voor hun heerlijke en gezonde bostelbrood.

 Pratumplaats 2 A, 3454 NA Utrecht
brouwerijmaximus.nl/

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee door het groene hart?