Groen, groener, groenst

GROEN, GROENER, GROENST

In Leidsche Rijn komt het gezond stedelijk leven goed naar voren. Met aan de ene zijde de stad en aan de andere zijde het groen van de weilanden en de natuur. Pak de fiets en ga het groen ontdekken. Ga langs bij Metaal Kathedraal waar ze je alles kunnen leren over ecologie en waar ze een heus voedselbos hebben. Fiets over de bruggetjes door het Maximapark en geniet van de planten en bloemen. Ga langs bij de stadsboerderij Steede Hoge Woerd waar je dieren kan borstelen en aaien. Een klein stukje verder fietsen en je kan spelen in en over de slootjes van ‘t Natte Laand. Waarna je kan gaan proeven bij Boer Goes waar het fruit net van het land komt en eindigen in Woerden; de hoofdstad van het Groene Hart. Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt.

Plattelandswinkel Goes

Zonder fruitteler geen appels, dus legt het fruitbedrijf Goes zich al meer dan 100 jaar toe op het telen van fruit, met name appels en peren. Omdat verse fruit en groente nu eenmaal het lekkerst en gezondst zijn, verkopen ze de producten in de plattelandswinkel – gelegen op eigen terrein aan de Groenedijk. Het bedrijf mag met recht een familiebedrijf genoemd worden. De broers Henk en Frans Goes runnen het bedrijf, samen met de zoon van Henk, André Goes. Met de hulp van broers, zussen, nichtjes, neefjes kent het bedrijf meer dan 3 gezichten Goes.

Tegenover Groenedijk 8, 3454 PA  De Meern
www.plattelandswinkelgoes.nl

Metaal Kathedraal

Metaal Kathedraal is het podium, ontmoetingsplek en de werkplaats voor kunst die zich midden in de samenleving ontwikkelt. Het grootste probleem waar onze samenleving voor staat is de klimaatcrisis. Kunst en wetenschap leveren antwoorden om die problematiek op te lossen. Wetenschappers produceren hierover de feiten en cijfers maar deze komen vooral tot leven door de kunst. Metaal Kathedraal werkt om deze redenen op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie; we bouwen aan een Ecologisch Cultureel Laboratorium en Podium.

Rijksstraatweg 20, Utrecht
www.metaalkathedraal.nl

‘t Natte Laand

Een tocht met hindernissen, uitdagende spelletjes en spannende overtochten. Er is een zonnewijzer, een pontje en een polstok waarmee je over de sloot kunt springen. Met de speciale struinwaaier van OERRR wordt de route nog spannender! Avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelvlot en balanceer je over smalle boomstronken over de sloot.

Hoeve Wielrevelt, Thermaterweg 10c, Haarzuilens
www.natuurmonumenten.nl

Maximapark

Het ontwerp van Geuze is inmiddels uitgegroeid tot een prachtig stadspark. Het Lint, de  Parkpergola en de bruggen zijn juweeltjes die het Máximapark onderscheiden van andere parken in Utrecht. Het park is zowel levendig als rustgevend – en bijna zo groot als de binnenstad van Utrecht!

Utrechtseweg 4, 3451 GG Vleuten
www.maximapark.nl

Steede Hoge Woerd

Ontdek Steede Hoge Woerd aan de rand van het Maximapark en midden in Leidsche Rijn. Deze locatie van stichting Utrecht Natuurlijk ligt bovenop de oude Vicus, een kampdorp uit de Romeinse tijd, en is onderdeel van het Castellum Hoge Woerd. Loop tussen de dieren in de weiden, help met pony’s borstelen of ga aan de slag in de tuin. Voor kinderen en volwassenen organiseren wij hier het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten. Bezoek ook de boomgaard. Beklim daar eens de herbouwde Romeinse Wachttoren en bewonder de bloesem of de fruitoogst in deze mooie boomgaard van boven af!

Hoge Woerdplein 1, 3454 PB De Meern
www.utrechtnatuurlijk.nl/steede-hoge-woerd

Van Rossum natuurboerderij

Van Rossum heeft een diepgewortelde liefde voor de natuur. Dit zie je al terug in de gerechten die worden bereid met duurzaam geproduceerde streekproducten, ook van zijn eigen puur ecologische boerderij.
Van Rossum verbouwt in het ommeland van Woerden, op zijn natuurboerderij in de Woerdense Verlaat de mooiste gewassen. Een groot deel van deze gewassen groeit volgens de permacultuur gedachte. Van Rossum gelooft in lokaal, vers en gezond voedsel dat met respect voor de mens en aarde is gegroeid en een permacultuur ondersteunt deze visie. Een kruidenbos, fruitgaard en groentetuin zijn volop in aanleg. De gascogne varkens scharrelen vredig rond en ook de hollandse blauwhoederkippen zorgen voor heerlijke scharreleitjes!

Meulmansweg 33M, 3441 AT Woerden
www.vanrossumwoerden.nl

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee door het groene hart?