Hamtoren

Overgebleven toren

27 meter hoog en niet te missen vanuit de trein. Wat dacht je toen je hem zag? Wat ís dit voor een toren?  Een roofvogelopvang waar ze vanuit alle windrichtingen naar binnen vliegen? Wonen er spoken? Staat er binnen zo’n ridderpak naast de openhaard en kraakt het er als het waait?

Ooit was de Hamtoren onderdeel van een groter geheel: kasteel den Ham. Maar het onderhoud werd te duur, dus het kasteel werd gesloopt. De toren bleef overeind; trotseerde de tijd en zag de wereld om zich heen onherkenbaar veranderen.

In de toren woonden ridders, landheren maar ook boeddhisten. Die schilderden de de eeuwenoude eiken vloerbalken in de meest bonte kleuren.

In 2016 kwam de toren in bezit van Bas Kennis, muzikant bij Bløf. De toren was er slecht aan toe. Insectenplagen, regen en wind hadden vrij spel. Kennis ontfermde zich als een zorgzame vader over de toren. Het eiken kreeg zijn natuurlijke kleur weer terug en werd, indien nodig, vervangen. De stenen muren werden gerestaureerd, het dak in oude luister hersteld, kieren en gaten gedicht en er werd een warmtepompsysteem geïnstalleerd. Duurzaam een nieuwe toekomst tegemoet,

Voor de komende eeuw zit er vooral muziek in de toren. Want Bas Kennis vestigt er zijn muziekstudio. Ook wil hij er huiskamerconcerten gaan geven.

Langs de weg Vleuten-Harmelen

Fiets je mee langs de Hamtoren?