Maximus Brouwerij

Brouwerij met hop uit de achtertuin

Maximus is een onafhankelijke brouwerij opgericht in 2011 en stevig geworteld in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. De brouwerij staat voor puur, doordrinkbaar en kwalitatief hoogstaand bier. Maximus wil een maatschappelijk verantwoorde, ‘groene’ brouwerij zijn, waarbij ‘samen’ het sleutelwoord is. Om bieren te brouwen, in het werken met lokale ondernemers en om via het proeflokaal mensen uit de buurt samen te brengen en te verbinden.

Koperen ketels
Maximus brouwt de ambachtelijke bieren nog met stoom in de eigen koperen ketels en gelooft sterk in de puurheid van bier. Het startpunt is altijd de perfecte balans tussen zuiver water, mout, hop en gist. Dit maakt de bieren tot pure en echte producten van constante hoge kwaliteit. De brouwers hebben hun sporen verdiend en werken met veel passie aan een serie vaste bieren, waaronder de veelvuldig bekroonde blonde Pandora, seizoensbieren en vele specials, zoals de Circus Maximus bieren. Daarin wordt aan bestaande bierstijlen een beetje extra magie in smaak, uitstraling en artwork meegegeven. De koperen brouwinstallatie zal binnenkort volledig op zonnepanelen gaan draaien.

Hopoogst
Maximus oogst een deel van haar op hop uit het nabijgelegen Máximapark in Leidsche Rijn. Op het jaarlijkse Hopfeest helpen enthousiaste plukkers met het plukken van de hop. Hopstrengen worden in het park geoogst en naar de brouwerij gebracht, waar vrijwilligers de hopbellen van de 5 meter lange strengen plukken en in bakken klaarzetten voor het brouwen. Hier wordt de Maximus Mockingbird (vernoemd naar parkvrijwilliger Peter Mocking) van gebrouwen, die eind oktober wordt uitgebracht als een speciale pilsener met een subtiele en fruitige smaak.

 Lokaal
Maximus werkt zoveel mogelijk samen met lokale partners en de natuur. Voor het zomerse Witlove witbier worden de kruiden yuzu en de szechuanpeperbes uit de wilde natuur van het Voedselbos Haarzuilens gehaald. De brouwerij ligt naast het Romeinse Castellum in de Meern en op de Nedergermaanse Limes, ooit de Noordgrens van het Romeinse Rijk en nu Unesco werelderfgoed. Daarom wordt ook een speciaal Limes-bier gebrouwen met oeringrediënten zoals gerst, spelt en het kruid absintalsem.

 In het proeflokaal wordt met ambachtelijke, lokale leveranciers gewerkt, zoals groenten, fruit en fruitsappen (broers Goes, De Meern), kaas (boerderij De Witte Welle in Montfoort en Le Petit Doruvael in Montfoort), vlees(waren) en worst (diverse ondernemers, zoals Vleesch & Co en Peek & van Beurden) en brood (Bond & Smolders in Utrecht).

 Leerwerkbedrijf
Maximus is ook een leerwerkbedrijf, waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte krijgen om zich onder begeleiding te ontplooien met als doel door te stromen naar een vaste baan of een opleiding. Een van de bieren, de Little Fred, staat symbool voor de leerlingen en het leerwerkbedrijf.

Proeflokaal en terras
Het gezellige proeflokaal van Maximus ligt naast een appelboomgaard en heeft een zonnig terras. Van hieruit is de brouwerij met haar koperen ketels te bewonderen en zie je overdag de brouwers aan het werk. Als je geluk hebt, kun je ook even handen schudden met één van de brouwers! In het proeflokaal worden de (seizoens)bieren geserveerd en proeverijen gehouden. Daarnaast is er een pure kaart voor lunch en diner, met ingrediënten van lokale partners en een winkel voor de diverse bieren en voor cadeaus.

“De hop komt van de pergula uit het Máximapark. Met vrijwilligers wordt de hop in september geoogst.”

Pratumplaats 2A, Utrecht (De Meern)

Ga je met me mee biertjes drinken?