Skaten door de stadstuin van Utrecht

Skateroute
Rollen met Rollerdien

@rollerdien

de route van…
Rollerdien (Nadine van Londen)

Mijn naam is Nadine, op Instagram ook wel bekend als Rollerdien, en ik kom uit De Meern. Ik ben 23 jaar en een enorme fan van rolschaatsen. Afgelopen winter zag ik op Instagram een kunstschaatser haar schaatsen vervangen voor rolschaatsen in de zomer, ik dacht: “dat wil ik ook!”.

Zo ben ik in maart 2021 begonnen met rolschaatsen en skate ik nu regelmatig in Leidsche Rijn om een rondje in het Maxima Park te skaten of te dansen op rolschaatsen met mijn vrienden!

Gele brug

In de volksmond staat De Hogeweidebrug beter bekend als de Gele Brug. Een stalen boogbrug, naar het ontwerp van Maarten Struijs,  over het Amsterdam Rijnkanaal dat de binnenstad met de wijk Leidsche Rijn verbindt. De Hogeweidebrug verving in juni 2008 de oude Vleutensebrug

Gele brug

Geertje’s hoeve

Geertje’s Hoeve maakt het boerenleven beleefbaar voor jong en oud. De boerderij met geiten en varkens, eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant maken een bezoek aan de boerderij zeker de moeite waard.

Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. 

Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt. In ons restaurant kun je nieuwe energie opdoen. 

Thematerweg 5, 3455 SM Haarzuilens
geertjeshoeve.nl

Rare Jongens

Brouwerij Rare Jongens focust zich vooralsnog op twee bieren: de Witte Woeste is een fris, romig, volmondig wit-weizenbier en de Tripel Trappel is fris en fruitig, lichtzoet, kruidig en vol van smaak. Het bier zelf wordt elders gebrouwen, maar is steevast op de tap verkrijgbaar in restaurant Rare Jongens in De Meern. Je bent van harte welkom voor een heerlijke lunch, brunch of borrel en ’s avonds eet je eigentijdse gerechten. Vleeseters, viseters, vegetariërs: we hebben voor elk wat wils… alles dagvers.

’t Zand 52, 3454 PB De Meern
rarejongens.nl

Anafora

Parkrestaurant Anafora ligt op een unieke locatie aan het water in het prachtige Máximapark. Het restaurant is gebaseerd op een schetsontwerp van de wereldberoemde architect Pierre Cuypers uit 1896, bekend van o.a. het Rijksmuseum en Kasteel De Haar. Een heerlijke plek om binnen (of bij mooi weer buiten) het leven te vieren, natuurlijk vergezeld door een hapje en drankje. De keukenbrigade laat zich inspireren door de natuur, en kiest dan ook zoveel mogelijk voor biologische producten uit de streek. Gezond, verrassend én lekker eten staat bij Anafora hoog in het vaandel. Ook voor zakelijke gelegenheden, uitgebreide feesten of bijvoorbeeld huwelijken ben je van harte welkom! Ook voor de kinderen veel speelplezier bij de bosspeeltuin naast het restaurant. Het is een plek waar kinderen naar hartelust hun fantasie kunnen volgen en heerlijk kunnen ravotten.

Uilenboslaan 1, 3451 GB  Vleuten
Anafora.nl

Brouwerij Maximus

In haar brouwerij brouwt Maximus met stoom ambachtelijke bieren op haar eigen koperen installatie. De basis van onze bieren wordt gevormd door zuiver water, gerst, hop en gist. Dit maakt al onze speciaalbieren tot een puur en echt product. Onze brouwers zorgen in onze professionele brouwerij voor een constante hoge kwaliteit. De koperen ketels waarin wij ons bier brouwen, maar ook de afvulketels en de lagertanks zijn te bewonderen vanuit ons proeflokaal. Onze brouwers werken met veel passie aan onze vaste bieren, seizoensbieren en specials. Overdag zie je ze druk aan het werk.

Pratumplaats 2 A, 3454 NA Utrecht
brouwerijmaximus.nl

Op de skates over de Gele brug naar Landgoed Haarzuilens. Een route die je in delen kan doen of voor de geoefende skater in één keer. Je kan ook kiezen voor rondje Lint; 8 kilometer lang glad asfalt rondom het Máximapark. Kom je uit de stad dan wil je misschien even uitrusten vlak over de Gele brug bij Buiten bij de Sluis met uitzicht over het kanaal. Of zoek een gezellig cafeetje in het centrum van Leidsche Rijn. De route gaat een stukje over het Lint via Key West aan de Haarrijnse Plas via de Thermaterweg naar Kasteel de Haar.

Het LINT

Het Máximapark, ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Adriaan Geuze, wordt omzoomd door een brede groenstrook met daarin een verhard pad van in totaal 8 kilometer lang en 6 meter breed. Het Lint is geliefd bij skaters, wandelaars, fietsers en hardlopers. Het asfalt is versierd met de margrietjes die zo herkenbaar zijn in het park.

Om het Castellum Hoge Woerd loopt nog een extra lus van 2 kilometer. Hier is het asfalt versierd met Romeinse helmen.
Via Het Lint zijn alle delen van het park te bereiken. Het Lint is officieel een voetpad, maar dankzij het gladde wegdek geschikt voor zowel wandelaars, fietsers, hardlopers als skaters. Langs Het Lint staan bankjes om even te rusten en te genieten van de omgeving.

Het Lint

Skatepark Leidsche Rijn Centrum

In het centrum van Leidsche Rijn is een tijdelijke jongerenplek: Teen Spot. Dit is een plek om te sporten en elkaar te ontmoeten. Verschillende jongeren hebben onder leiding van Anne Mette van Lieshout (van AM Landskab) de plek samen ingericht. Teen Spot ligt tussen de Vaduzdijk, Wenenpromenade en busbaan Centrumboulevard. Dat is tegenover de bioscoop aan het Berlijnplein.

Er is ruimte om te skaten, voetbal, free run en te hangen. Omringt door kleurige grafity art aan de wanden zijn hier veel jongeren te vinden. RAUM heeft samen met AllOne het initiatief genomen om de muur van Teen Spot (de jongerenplek naast RAUM) te laten beschilderen. In co-creatie met jongeren uit Leidsche Rijn spraken ze over de betekenis van identiteit (denk aan roots, familie, seksualiteit, leven & dood) en hoe ze in de toekomstige stad willen samenleven.

Hogeweide, 3541 BG Utrecht

(foto google: Alexander Kraai)

Leidsche Rijn Centrum

Het winkelcentrum telt 130 winkels, die te vinden zijn in straten die eruitzien alsof het altijd al zo is geweest: Europees. Denk Barcelona, maar dan zonder alle toeristen. Denk Parijs, maar dan zonder het drukke verkeer. Veel lusten, weinig (parkeer)lasten. Plek van samenkomst is het Brusselplein, waar behalve een veelgebruikte speelfontein en bibliotheek, ook tal van restaurantjes met zonnige terrassen te vinden zijn

Leidsche Rijn Centrum

Kasteel de Haar

De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is. De zaalgidsen staan klaar om je alle verhalen over de familie en hun gasten in geuren en kleuren te vertellen. Baron Etienne van Zuylen en barones Hélène de Rothschild laten tussen 1892 en 1912 het kasteel vanuit een ruïne herbouwen door architect Pierre Cuypers. Het kasteel kenmerkt zich door de extravagante geschiedenis, de prachtige collectie en de bijzondere verhalen die achter de kasteelmuren schuil gaan.

Kasteellaan 1, 3455 RR Haarzuilens, Nederland

kasteeldehaar.nl

Haarrijnse Plas

Leidsche Rijn aan Zee, noemen sommigen het. De zonsondergang is er fenomenaal mooi. Al helemaal als je met een lekker drankje op het terras bij Beachhouse Key West zit. Dan vraag je je echt af waarom mensen nog in de file naar zee staan. Op het brede zandstrand is het heerlijk toeven. Het einde van de lange steiger is dé plek voor een bommetje of een duikwedstrijd. Het zwemwater is kristalhelder en schoon want nergens mogen er in dit volgelopen zandwinningsgebied motorboten varen. In de zomermaanden is er toezicht en kun je er gratis naar het toilet. Traditiegetrouw wordt de zomer hier afgesloten met Festival Strand. Waarom nog met vakantie gaan als je ook hierheen kunt?

Strandboulevard, Utrecht

Laat je in deze pediode niet onthouden om naar buiten te gaan maar hou rekening met de geldende regels. Aangezien veel locaties dicht zijn, is het leuk (en handig) je eigen picknickmandje mee te nemen.

PARELS EN ROUTES DIE JE GEZIEN EN GEDAAN MOET HEBBEN

Ga je mee skaten do0r de stadstuin van Utrecht?