
U bent nu hier
De buitenexpo ‘U bent nu hier’ richt zich op de ontwikkelingen van Leidsche Rijn Centrum, de gebouwen in aanbouw en de gebouwen die er nog komen. In de buitenexpositie die vanaf 1 juni 2025 tot 23 augustus 2025 te zien zal zijn op het terrein naast de bibliotheek, worden bezoekers meegenomen in oorspronkelijke verhalen en de plannen van de toekomst, bekeken vanuit het heden.
De ontwikkeling van het gebied rondom Berlijnplein
Tijd wordt vrijwel altijd chronologisch bekeken en vaak gericht op de toekomst.
‘U bent nu hier’ laat u op talloze locaties in Leidsche Rijn Centrum informatie zien over de plek waar u op dat moment bent. In het heden maar óók door op die plek te vertellen hoe het daar ooit was en wat er wellicht nog gaat komen. Zo reist u mee in de tijd en leert u verhalen kennen over Leidsche Rijn.
Bekijk hier het programma rondom de expositie
Regelmatig zullen er activiteiten, winacties of zelfs een posterwissel zijn waardoor de expositie levendig blijft. Op verschillende plekken in het centrum kan je flyers vinden met vragen over de parels en voor de kinderen een dierenbingo. Zo kom je al spelenderwijs alles te weten over Leidsche Rijn Centrum én je kan ook nog leuke prijzen winnen. Volg ook @ontdekleidscherijn op Instagram voor de actuele programmering.
BLOEI 030
Bloei030 staat voor stedelijk en gezond wonen. Stedelijk vanwege de ligging, de voorzieningen en het gemengde aanbod. Gezond vanwege het duurzame karakter en de focus op ontmoeten en bewegen. Het bijzondere aan het project is dat veertig woningen bestemd zijn voor ‘beschermd thuis’, een samenwerking met het Leger des Heils. Hier kunnen mensen zelfstandig wonen met intensieve woonbegeleiding. Bloei030 is een project van Woonin, Wonam en wordt gebouwd door Heijmans.
BERLIJNPLEIN
Midden in Leidsche Rijn Centrum ligt het Berlijnplein: geen doorsnee cultuurplek, maar een broedplaats voor ideeën, experimenten en ontmoeting. Wat ooit begon als een ambitieus plan voor een grote schouwburg – zelfs groter dan die in het centrum van Utrecht – kreeg door de economische crisis van 2010 een heel andere wending.
Op Berlijnplein draait alles om de toekomst van de stad. Hoe leven, werken en ontmoeten we elkaar in een steeds veranderende stad? Die vraag wordt hier beantwoord met kunstprojecten die ontstaan in samenwerking met bewoners, makers en denkers.
ACADEMIE 10
In de visie van de school is zowel persoonlijk als het gemeenschappelijk belang vertegenwoordigd. Dat komt tot uitdrukking in het onderwijs op unitniveau. In het gebouw zijn acht verschillende units waar ongeveer 175 leerlingen per unit leskrijgen van een vast team van docenten. Elke unit is een soort minimaatschappijtje waar mavo, havo en vwo-leerlingen gezamenlijk les krijgen. De school is daarmee echt een afspiegeling van de maatschappij.
Door het open karakter van het gebouw voelen alle gebruikers zich sterk met elkaar verbonden, thuis in één school. De units bestaan uit zeven lokalen rondom leerpleinen. De centrale hal, waar alle leerlingen binnenkomen, is ingericht als collectieve werkplek en ontmoetingsruimte.
LEGENDS
Gezonde verstedelijking is het creëren van een plek waar bewoners oog en zorg hebben voor elkaar en de omgeving. Architectuur, inrichting van de binnentuin, de levendige plint, de verbinding met de omgeving… álles in en rond het gebouw stimuleert bewoners om naar buiten te gaan, actief mee te doen en duurzaam en gezond te leven.
Het complex biedt de vitale 55+’er een fijne woonomgeving. Deze groep staat nog midden in het leven, zit vol ambitie, voelt zich fit en wil dit zo lang mogelijk vasthouden. Legends stimuleert ontmoeten en bewegen en biedt tegelijkertijd geborgenheid.
HOTA (Home Of The Artists)
Studenten van HKU krijgen de mogelijkheid om op deze creatieve plek te komen wonen en in ateliers te werken. Dit betekent dat jonge, creatieve talenten een direct onderdeel van de wijk worden. HKU hoopt dat de studenten zelf initiatieven zullen ontplooien in deze ateliers en zo een bijdrage leveren aan de plek en de verbinding met alumni van HKU.
Het is inspirerend te weten dat er al alumni van de HKU in de wijk werkzaam zijn, wat een waardevol netwerk kan vormen. RAUM zal hierin wellicht een grote rol spelen om de verbinding met de wijk te versterken door middel van een divers programma.
De architectuur van HOTA kenmerkt zich door een klassieke opbouw van de plint met ateliers en een eigen extra voordeur. De ateliers zijn voorzien van een entresol en kunnen gebruikt worden als woon-werkateliers.
PARK LEEUWESTEYN
Park Leeuwesteyn wordt een groen park met volop ruimte voor sport, spel, ontmoeting en ontspanning. Er komen verschillende sport- en speelvoorzieningen, zoals recreatievelden, een waterspeelplek, een jeu de boulesbaan, schaaktafels, picknick- en relaxplekken.
Een werkgroep van inwoners, organisaties en de gemeente werkte aan het ontwerp. Bij het ontwerpen hield de werkgroep rekening met de wensen, ideeën en zorgen van de buurt.
Wat doet die Snip daar?
Buiten spelen veel toffer
Jong tot oud en beginners tot professionals kunnen hier steppen, skateboarden, BMX’en of inlineskaten.
Waterval trappen
Het water kabbelt langs blokken van verschillende hoogtes, over treden die uitnodigen om op te zitten en te spelen.
