Van weiland naar centrum

De stedendokter van Nederland

Leidsche Rijn is ontworpen en bedacht door Riek Bakker: de enige echte stedendokter van Nederland. Een artistieke, sigaren-­rokende stedenbouwkundige met een visie op verbinding: “Je moet met elkaar praten en naar elkaar luisteren”. Het samenbrengen van burgers, overheid, ondernemers en bewoners was het startschot van een sprankelend stadshart.

Verbinden van mens, dier en natuur
In Leidsche Rijn draait eigenlijk alles om verbinding. Om het creëren van een geheel. Stenen spelen hier niet de hoofdrol, maar zijn onderdeel van het grote masterplan: een stadsdeel waar geleefd wordt. En waar ruimte is voor iedereen. 

Verbinden van stad en stadsdeel met een dak op de A2
Met nieuwe (fiets)brugverbindingen en het omstreden ‘dak’ op de A2 heeft Riek Bakker ook de verbinding tussen stad en stadsdeel voor elkaar gekregen. Omdat Leidsche Rijn Centrum deels óp de snelweg ligt, heeft het gebied een bijzonder aanzicht. Het verschil tussen het hoge en lage stadsdeel is maar liefst 7 meter. Probleem? Zeker niet! 

Het hoogteverschil was het startpunt van de creatieve ontwerpen van architect Jo Coenen. Alleen de monumentale boerderijen Vrijstaat en stadsbrouwerij Roodnoot liggen nog op de hoogte van het oorspronkelijke maaiveld slash weiland.  

Leidsche Rijn Centrum is onderdeel van Utrecht
Fun fact (volgens de Leidsche Rijners): het centrum van de stad Utrecht ligt bovenop het dak van de A2. Zo is het centrumgebied ook onderdeel van Utrecht en beter bereikbaar voor bewoners uit omliggende wijken. Want het idee was altijd al dat Leidsche Rijn Centrum aantrekkelijk moet zijn voor álle Utrechters. 

Wil je meer weten over 25 jaar Leidsche Rijn? Bezoek de expositie in de Broederschapshuisjes van de Historische Vereniging Vleuten De Meern Haarzuilens

 

                                                                    

                                                                      

               

De bouw van het dak op de A2. Het dak maakte verbinding met stad-Utrecht, maar creëerde ook een hoogteverschil van 7 meter. 

Ga je mee naar de geiten bij de Geertjeshoeve?