Winter tips

Met de nieuwe coronamaatregelen wordt het steeds lastiger leuke uitjes te bedenken voor de vakantie. Maar in Leidsche Rijn is van alles te beleven. Trek je jas aan en ga lekker de natuur in en ontdek de groenroute. Of ga naar de parels waar je de winter kan proeven, zien, speuren en beleven. Kijk voor inspiratie op de routekaart.

Voordat je op pad gaat kijk eerst op de druktemonitor! Daar wordt precies aangegeven hoe druk het ergens is. 

 

5 Tips binnen en buiten speuren

Onderzoeken, ontdekken en speuren zijn altijd leuke dingen om te doen. Het is spannend en gaat nooit vervelen. We geven je een aantal tips:

1 Fietsen door Landgoed Haarzuilens
Vlak bij de stad Utrecht vind je het groene landgoed Haarzuilens. Vanuit de drukte ben je in een oogwenk in de natuur. Geniet van het oer-Hollandse weidelandschap. Wandel door velden met fleurige bloemen. Fiets langs slootjes en rijen knotwilgen. Hier vind je een leuke wandelroute

2 Binnen speuren met Greg’s grote online speurtocht
Een puzzelreis die je over de hele wereld voert. Hoe werkt het? De eindbestemming van de ene etappe vormt steeds de start van de volgende. Via Google Maps speur je naar de volgende tussenstop. Telkens als je de juiste locatie vindt, krijg je een volgende aanwijzing. Kom je er niet uit? Dan kan je een aanwijzing vragen aan Greg via een DM op de facebookpagina van het NUT. Succes!

3 Kunst ontdekken in de wijken
Naast huizen en gebouwen zijn in alle wijken en buurten van stadsdeel Leidsche Rijn ook openbare kunstvoorwerpen te vinden, die je soms argeloos voorbij fietst. Het zijn er wel 55 stuks. Op de website van Beleef Leidsche Rijn kan je over alle voorwerpen lezen. Pak de fiets en ga op zoek naar alle kunstwerken.

4 Dieren spotten in ’t Natte Laand
’t Natte Laand is een avontuurlijke wandelroute voor het het hele gezin door de bloemrijke weilanden van het Wielrevelt. Onderweg steek je slootjes over met een trekpontje, wiebelvlot en balanceer je over smalle boomstronken over de sloot. Leuk voor het hele gezin! Wat kan je allemaal speuren: libellen, kikkers, hazen en onderwater kan je zoeken naar waterbeestjes met een schepnetje. Kijk op de website van Natuurmonumenten voor meer informatie.

5 Maak je eigen speurtocht (kan ook in eigen huis)
Leidsche Rijn is een heel groot gebied met water, natuur, gebouwen en huizen. Heel veel plekjes dus om dingen te verstoppen. Pak een vel papier en teken de route waar je verstopplaatsen langs liggen. Geef hints door bijvoorbeeld vragen te stellen waar een goed antwoord een aanwijzing is voor de locatie. Of teken op de kaart het icoon waar jouw vindplek is. Je kan ook aanwijzingen in doosjes stoppen en verstoppen op verschillende plekken. De doosjes vormen een route. Ieder doosje heeft weer een aanwijzing voor het volgende doosje. Spannend en leuk om te doen met je vrienden.

Luister, op de fiets, naar verhalen

De audiotour ‘Tune in: de nieuwe stad spreekt’ is een verhalenreeks die je op locaties in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern kan beluisteren. De tour start bij een aantal culturele organisaties en wordt de komende tijd steeds met nieuwe locaties uitgebreid. De eerste locaties zijn Het Nieuw Utrechts Toneel (Berlijnplein), de Vrijstaat (Hofstede ter Weide), Cultuur 19 (Cultuurcampus Vleuterweide) en de Bibliotheek op het Brusselplein in Leidsche Rijn Centrum.

Op deze locaties hangt een bordje met een QR code. Wanneer je als bezoeker deze QR code scant met de camera van je telefoon kom je bij een verhaal dat iets vertelt over het heden en het verleden van deze plek. De combinatie van oud en nieuw, documentair en fictie belicht deze culturele plekken op een bijzondere manier. Juist ook in deze tijd neemt de Audiotour je op een eigen gekozen moment tijdens een wandeling of een fietstocht mee in de verhalen van deze bijzondere locaties.

Luister naar het verhaal over de Bieb

Wil je alles horen over het ontstaan van de bibliotheek en de bijzonderheden van het gebouw? Luister dan naar de podcast. Op de pagina staan ook nog 3 andere culturele instellingen met hun verhaal.

Nog meer speuren? Raad alle 60 plekken van dit spel. Fiets door Leidsche Rijn en misschien herken je de uitsnede. Kijk voor alle 60 beelden bij Raad-de-plek

ROUTEKAART

Kijk op deze kaart voor meer fiets- en wandeltips. Door te klikken op de groene tekstjes in de kaart word je doorgestuurd naar de informatie over de parel.

Wat gaan we doen in de herfst?